Doi buzoieni isi deschid pensiune cu bani de la UE

fonduri europene, pensiune, turism, investitie, banci, finantare

Visul unei familii de buzoieni de a-si deschide o afacere in turism a inceput sa prinda contur odata cu aprobarea de catre Agentia de Plati a cererii de finantare pentru infiintarea unei pensiuni in satul Dedulesti, langa Ramnicu Sarat.

Proiectul este finantat prin masura 313 – „Incurajarea activitatilor turistice”, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala. Valoarea investitiei se ridica la 500.000 de euro. 300.000 de euro urmeaza sa fie asigurati de cei doi buzoieni printr-un credit bancar.

Centru SPA, teren de tenis si paint-ball

Proiectul lui Tudorel si al Aurelianei Voicu presupune modificarea vilei proprietate personala intr-o pensiune cu 1.600 de metri patrati, suprafata locuibila, ce urmeaza sa fie compartimentata in 11 camere duble, trei apartamente, restaurant, sali de agrement si centru SPA. Constructia se afla pe versantul unui deal, inconjurata de padure, culturi de vita-de-vie si o livada de pomi fructiferi.

De aici, se pot organiza drumetii pe Valea Ramnicului, la Vulcanii Noroiosi sau la stanile din apropiere. Pe terenul de trei hectare aferent pensiunii, sotii Tudorel si Aureliana intentioneaza sa construiasca o piscina, terenuri de fotbal si de tenis, cu suprafata sintetica de joc, un campus cu 10 casute de dormit, iar in padurea din imediata vecinatate, vor amenaja un poligon pentru paint-ball.

„Ideea de a face aici o pensiune ne-a venit acum patru ani, la scurt timp dupa ce ne-am vazut casa ridicata. Ne place sa fim inconjurati permanent de tineri si am zis sa ne punem casa la dispozitia lor, adica a turistilor”, ne-a spus Aureliana Voicu, care spera ca anul viitor, de Paste, sa inaugureze pensiunea.

Initial, familia Voicu a incercat sa obtina sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeana prin SAPARD. „Am pierdut insa trenul acela din cauza birocratiei”, spune Voicu.

Bancile sunt mai rigide

Demersul celor doi buzoieni este insa abia la inceput, iar cateva greutati deja se intrezaresc. „Ne intarzie foarte mult, deoarece majoritatea bancilor refuza sa ne imprumute suma de 300.000 de euro, atat cat presupune partea noastra de contributie in acest proiect. Uniunea Europeana ne finanteaza cu 200.000 de euro, insa nu ne putem atinge de ei pana nu investim partea noastra”, ne-a declarat Tudorel Voicu.

Cei doi soti au apelat la o banca ce le acorda o perioada de gratie de un an pentru un credit contractat pe 10 ani si acum isi intocmesc dosarul.

La ce usi batem?

1. Firma de proiectare(arhitectul).
2. Primaria de care apartine beneficiarul, pentru eliberarea certificatului de urbanism.
3. Proiectantul intocmeste dosarele de avize si ia aprobare de la fiecare autoritate in parte (Autoritatea de Mediu, furnizorul de electricitate, apa, gaze, Ministerul Turismului).
4. Firma de consultanta, ce intocmeste cererea de finantare, bugetul indicativ si leaga dosarul in forma solicitata, depune documentatia pentru conformitate la Autoritatea de Management.
5. Directia Judeteana Agricola care aproba dosarul.
6. Agentia de Plati, pentru verificarea proiectului.
7. Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (nu se adreseaza direct beneficiarul, dosarul este trimis de APIA).
8. Banca, ce ofera creditul de cofinantare a proiectului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top