Eduard Hellvig: Nu cred ca putem discuta despre suspendarea POR

Uniunea-Europeana2.jpg

In urma stirilor aparute in presa, care citeaza declaratii si un document ce ar apartine reprezentantilor DG REGIO (Directoratul General pentru Politica Regionala al Comisiei Europene) cu privire la stadiul Programului Operational Regional 2007-2013 (POR), se fac urmatoarele precizari:

Eduard Hellvig: Nu cred ca putem discuta despre suspendarea POR

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a prezentat, la ultima misiune de audit a Comisiei Europene, un plan concret de actiune pentru remedierea deficientelor care tin de sistemul de management si control al Programului Operational Regional 2007-2013 (POR). MDRT estimeaza ca masurile stabilite in ultimele doua luni la nivelul institutiei vor conduce la evitarea unei eventuale suspendari a programului.

Este important de subliniat ca toate carentele identificate de autoritatile Comisiei Europene se refera la activitatea POR din perioada 2010-aprilie 2012, asadar inainte de preluarea mandatului de catre actuala conducere a ministerului.

Este regretabil ca guvernarile precedente au preferat sa construiasca sali de sport la sate, bazine de inot si partii de schii amplasate in zone care nu dispun de cele mai elementare conditii de accesibilitate, in loc sa se preocupe de rezolvarea unor probleme atat de importante pentru dezvoltarea Romaniei precum programele finantate din fonduri europene“, a declarat ministrul Eduard Hellvig.

Concret, planul de actiuni propus de MDRT include propuneri privind:

  • infiintarea, in cadrul Autoritatii de Management a POR, incepand cu luna august, a unei Unitati de Verificare a Achizitiilor Publice;
  • realizarea, din partea Autoritatii Nationale de Audit, a unei noi misiuni de audit, dupa trei luni de functionare a acestei unitati, care sa confirme daca noul sistem de management si control al POR functioneaza in parametri normali.

Numai dupa aceasta perioada, Autoritatea Nationala de Audit ar fi indreptatita legitim sa propuna Comisiei Europene o eventuala suspendare a platilor catre POR.

Planul de actiuni propus de MDRT va fi discutat saptamana viitoare cu Autoritatea Nationala de Audit, in cadrul unei sedinte de conciliere.

In perioada ianuarie-mai 2012, MDRT a aplicat un numar de 195 de corectii financiare beneficiarilor de fonduri europene, prin POR. in paralel, Autoritatea Nationala de Audit a derulat o misiune care, pe un esantion de 23 de contracte de achizitie publica, a constatat si a recomandat aplicarea de corectii financiare pentru un numar de 11 beneficiari.

Sursa: MDRT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.