Egalitati de sanse in finantarea cercetarii

Un IMM din sectorul privat cu obiect de activitate CD, fie este vorba de un S.A. sau un SRL, nu poate sa acceseze fonduri pentru cercetari fara sa fie si beneficiar, si ca atare trebuie sa cofinanteze proiectul. Neavind activitate de productie, poate sa faca cercetari pentru un anume beneficiar sub forma de prestari servicii, ca tert, sau ca partener cu conditia sa cofinanteeze partea lui. Aceasta este situatia in cazul programului INOVARE dar si  la POS CCE axa 2 .

In toate aceste programe de finantare, fiind vorba de bani publici si ajutor de stat nu exista profit. O firma care desfasoara activitate de cercetare fara profit si cofinanteaza, in mod normal iese in pierdere din aceste proiecte. Care este idea, poate nu inteleg eu bine mecanismul, sa muncesti , sa produci proiecte, tehnologii sau produse noi, si sa pierzi bani sau sa dai din profitul pe care l-ai obtinut din alte activitati?

Universitatile si institutele nationale din sectorul public au voie sa fac cercetare fara sa cofinanteze, iar societatile comerciale sau persoane fizice cu activitati cu profil cercetare –  nu, ei trebuie sa vina cu niste bani. Eu inteleg, daca este vorba de beneficiari producatori care in urma unei aplicatii (rezultat al proiectului de cercetare) scot profit si este normal sa investeasca pentru asta – fonduri recuperate  post proiect intr-o perioada relativ scurta.

Din toata aceasta poveste, inteleg ca cei care au intocmit ghidurile  solicitantilor, si/sau criteriile de egibilitate ale solicitantului din PN II sau POS CCE axa 2, au in vedere doua tipuri de beneficiari – din sectorul public care nu cofinanteaza si cei din sectorul privat (producatori) care cofinanteaza. Cercetatorii privati, care vor sa fac cercetare, sunt in afara jocului. Ei pot sa participe numai in conditii de parteneriat cu producatorii beneficiari si sa gaseasca diferite cai pentru acoperirea cofinantarii.

La programul IDEI sunt eligibili numai Universitati si Institute nationale. In acest program sunt finantate studii fundamentale, iar societatile comerciale sau persoane fizice de profil CD – nu sunt eligibili.

Cum este asigurat principiul egalitatilor de sanse in aceasta directie?

Care credeti ca ar putea fi solutiile pentru asigurarea aplicarii acestui pricipiu de care se face atata uz – Egalitatea de sanse – intrun domeniu de care avem cu totii atat nevoie, pentru dezvoltare si modernizare – Ceretarea ?

Perparim Demi

Perparim Demi

Perparim Demi

Am absolvit ingineria in metalurgie din 1974, specializat (1975-1976, China) ca tehnolog de aglomerare – furnale. In perioada 1976 – 1981 am participat in punerea in functiune mai multor sectii din sectorul primar al siderurgiei, ca fabrica de aglomerare, furnal, otelarie LD, ferro-crom etc. Am 16 ani experienta in productie si 17 ani in cercetare. In perioada 2006-08, am facut doua specializari in Project Management, PM si PMP. Activitatea si experienta mea profesionala se regasesc in mai multe lucrari de cercetare, proiecte, publicatii in domeniile tehnologiei minerare, mineralogie sintetica, modelarea si optimizarea proceselor, soft tehnologic, simulare pilot a proceselor etc. Conduc ca manager firma MIGRAL, o microintreprindere cu activitate principala CD, din Bucuresti. Obiectivul meu principal este sa infiintez un centru experimental, si sa il transform intr-un incubator de tineri cercetatori, specializati in domeniul tehnologiilor siderurgice, care sa devin capabil sa puna in aplicare idei novatoare in domeniile mediului, eficientizarii si calitatii, si sa ofera otelariilor din Romania aplicatii si idei competitive pentru depasirea decalajului creat fata de industria moderna din tarile dezvoltate. Consider importanta si necesara comunicarea dintre specialisti, informarea si formarea de opinii in domeniul cercetarii, schimbul de experienta si colaborare, nu numai cu cei activi care au deschis deja drumul, dar mai ales cu cei care au intarziat sau tinerii absolventi cu potential inca nepus la evidenta. Vreu sa cred ca, cu experienta lunga pe care o am in domeniu, pot sa-i indrum, sa-i ajut, sa-i cooptez in proiectele mele de viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top