Erasmus+ 2019: buget de 3 miliarde euro si o noua initiativa la nivel european

tineri_erasmus_dreamstime.jpg

Comisia Europeana a publicat ieri, 24 octombrie, cererea de propuneri de proiecte Erasmus+ pentru anul 2019. Dintr-un buget preconizat sa ajunga, in 2019, la 3 miliarde euro, cu 10% mai mare fata de 2018, 30 de milioane euro au fost rezervate pentru universitatile europene. Aceasta noua initiativa a liderilor UE se inscrie in eforturile comune de instituire a Spatiului european al educatiei pana in 2025.

Tibor Navracsics, comisarul pentru educatie, cultura, tineret si sport, a declarat: „Dupa un an, Comisia Europeana isi respecta promisiunea facuta statelor membre de a construi un spatiu european al educatiei pana in 2025. Depunem eforturi pentru ca invatarea, studiile si cercetarea sa nu mai fie blocate de granite in Europa. Nu vrem ziduri care sa impiedice realizarea excelentei, a inovarii si a incluziunii in educatie. Universitatile europene au un adevarat potential de a transforma peisajul invatamantului superior in Europa si sunt mandru ca le oferim un impuls puternic prin programul Erasmus+.”

Cererea de propuneri pentru 2019 din cadrul programului Erasmus+

In cadrul cererii de propuneri pentru 2019 pentru programul Erasmus+ poate solicita finantare orice organism public sau privat care isi desfasoara activitatea in domeniul educatiei, in cel al formarii profesionale, in cel al tineretului si in cel al sportului. in plus, pot solicita finantare grupurile de tineri care desfasoara activitati pentru tineret, dar care nu constituie o organizatie de tineret.

Impreuna cu cererea de propuneri, Comisia a publicat, de asemenea, astazi, in toate limbile oficiale ale UE, Ghidul programului Erasmus+, care le ofera solicitantilor detalii in legatura cu toate oportunitatile disponibile in cadrul Erasmus+ in 2019 pentru studenti, angajati, stagiari, cadre didactice si altii.

30 de milioane euro pentru universitatile europene

Ca parte a crearii unui spatiu european al educatiei pana in 2025, Comisia a propus instituirea de universitati europene in Uniunea Europeana.

Ca parte a cererii de propuneri pentru 2019, Comisia va lansa un program-pilot care va sprijini sase aliante universitare europene, fiecare dintre acestea fiind formata din minimum 3 institutii de invatamant superior din 3 tari, pentru a promova o identitate europeana consolidata, stimuland totodata excelenta si contribuind la sporirea competitivitatii institutiilor europene de invatamant superior. Pentru aliantele care urmeaza sa fie lansate in perioada 1 septembrie-1 decembrie 2019, solicitantii trebuie sa isi depuna cererile de grant la Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura pana la data de 28 februarie a aceluiasi an.

Anul viitor ar trebui sa urmeze o a doua cerere de propuneri-pilot, in contextul punerii in aplicare pe deplin a initiativei avute in vedere in cadrul urmatorului buget pe termen lung al UE, incepand din 2021. Obiectivul este construirea a aproximativ douazeci de universitati europene pana in 2024.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top