Erasmus+: Realizarea de experimente in materie de politici europene in domeniile educatiei, formarii si tineretului sub conducerea autoritatilor publice de nivel inalt

tineri_afacere.jpg

Comisia Europeana a lansat o noua cerere de propuneri de proiecte Erasmus+ pentru anul 2016 “Realizarea de experimente in materie de politici europene in domeniile educatiei, formarii si tineretului sub conducerea autoritatilor publice de nivel inalt”, actiunea-cheie 3: “Sprijin pentru reformarea politicilor – initiative de inovare in domeniul politicilor”.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 14.04/13.10.2016
Buget alocat: 14.000.000 euro
 

 

 

 

tineri-brandAcest apel isi propune sa promoveze o mai mare eficacitate si eficienta a sistemelor de educatie si formare si a politicilor pentru tineret prin colectarea si evaluarea de dovezi privind impactul sistemic al masurilor inovatoare in materie de politici.

Obiective specifice

  • promovarea invatarii reciproce si a cooperarii transnationale intre autoritatile publice de la cel mai inalt nivel institutional din tarile eligibile, cu scopul de a incuraja imbunatatirea sistemelor si inovarea in domeniul educatiei, formarii si tineretului;
  • intensificarea colectarii si analizarii dovezilor substantiale pentru a asigura punerea in aplicare cu succes a masurilor inovatoare;
  • facilitarea transferabilitatii si scalabilitatii masurilor inovatoare.

Temele prioritare

Domeniul educatiei si formarii

  • promovarea prin Educatie si Formare a valorilor fundamentale care privesc diversitatea in mediul de invatare
  • ocuparea fortei de munca si competentele: validarea invatarii informale si non-formale in Educatie si Formare
  • consolidarea formarii si instruirii cadrelor didactice prin utilizarea oportunitatilor oferite de noile tehnologii (Educatie scolara)
  • institutii de invatamânt superior mai inovatoare si axate mai mult pe spiritul antreprenorial prin schimbare institutionala (Invatamânt superior)
  • profesori si formatori VET in cadrul formarii/uceniciei la locul de munca (VET)
  • implementarea unui cadru pentru evaluarea eficacitatii politicilor privind invatarea in rândul adultilor

Domeniul tineretului

  • sensibilizare: dezvoltarea capacitatii de combatere si prevenire a marginalizarii si a radicalizarii violente in rândul tinerilor

Candidati eligibili

  • autoritati publice (ministere sau organisme echivalente) care raspund de educatie, formare sau tineret la cel mai inalt nivel in contextul national sau regional relevant (corespunzator codurilor NUTS 1 sau 2; pentru tarile in care nu exista coduri NUTS 1 sau 2, se va lua in considerare nivelul cel mai inalt disponibil conform NUTS (2)). Autoritatile publice cu responsabilitati in alte sectoare decât educatia, formarea si tineretul (de exemplu, in ocuparea fortei de munca, finante, afaceri sociale, afaceri interne, justitie, sanatate etc.) sunt considerate eligibile cu conditia sa demonstreze ca au o competenta specifica in domeniul in care urmeaza sa se realizeze experimentele. Autoritatile publice pot fi reprezentate prin delegare de catre alte organizatii publice sau private, precum si de catre asociatii sau retele de autoritati publice, cu personalitate juridica, cu conditia ca delegarea sa fie in scris si sa mentioneze in mod explicit propunerea prezentata;
  • organizatii publice sau private sau institutii active in domeniul educatiei, formarii sau tineretului;
  • institutii sau organizatii publice sau private care desfasoara activitati legate de educatie, formare si/sau tineret in alte sectoare socioeconomice (de exemplu, autoritati publice, agentii sau servicii care raspund de: educatie, formare, tineret, ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, afaceri interne, justitie, asigurarea calitatii, recunoastere si/sau validare; organizatii de orientare profesionala, camere de comert, parteneri de afaceri si sociali, organizatii comerciale, organizatii culturale sau sportive, ale societatii civile, entitati de evaluare sau de cercetare, media etc.).

Sunt eligibile numai propunerile venite din partea entitatilor juridice stabilite intr-una din urmatoarele tari eligibile:

  • cele 28 de state membre ale Uniunii Europene;
  • tarile membre ale AELS/SEE: Islanda, Liechtenstein, Norvegia;
  • tarile candidate pentru aderarea la UE: Turcia, fosta Republica iugoslava a Macedoniei.

Perioada si activitati

Proiectul trebuie sa inceapa la o data cuprinsa intre 1 ianuarie 2017 si 28 februarie 2017.

Durata proiectului trebuie sa fie cuprinsa intre 24 si 36 de luni. Daca insa, ulterior semnarii acordului si initierii proiectului, devine imposibil ca beneficiarii sa incheie proiectul in perioada planificata, din motive complet justificate pe care nu le pot controla, se poate acorda o prelungire a perioadei de eligibilitate.

Prelungirea nu poate depasi 6 luni si trebuie solicitata inainte de termenul prevazut in acord. Durata maxima a proiectului va fi in acest caz de 42 de luni.

Criterii de atribuire

Propunerile vor fi prezentate si evaluate in doua etape: cea a propunerilor initiale (etapa I) si cea a propunerilor complete (etapa II).

Criteriile de atribuire a fondurilor pentru propuneri sunt:

  •  relevanta proiectului (maximum 20 de puncte);
  • calitatea modului de concepere si de punere in aplicare a proiectului (maximum 30 de puncte);
  • calitatea acordurilor de parteneriat si de cooperare (maximum 20 de puncte);
  • impactul, diseminarea si durabilitatea (maximum 30 de puncte).

La calcularea punctajului total al propunerii complete se va lua in considerare punctajul obtinut pentru criteriul „relevanta proiectului” in etapa propunerii initiale. Numai propunerile complete care au obtinut un punctaj limita de minimum 60 de puncte din punctajul total (adica punctajul obtinut pentru criteriul de atribuire „relevanta proiectului”, evaluat in prima etapa, plus punctajele obtinute pentru celelalte trei criterii de atribuire, evaluate in a doua etapa) vor fi luate in considerare pentru finantare din partea UE.

Buget
Bugetul total disponibil pentru cofinantarea proiectelor in baza prezentei cereri de propuneri este de 14 000 000 EUR si se distribuie intre cele doua domenii de activitate astfel:
—   Educatie si Formare: 12 000 000 EUR;
—   Tineret: 2 000 000 EUR.
Contributia financiara a UE nu poate depasi 75 % din totalul costurilor eligibile.
Se pot acorda granturi de maximum 2 000 000 EUR pe proiect.

Data limita de depunere

    • propuneri initiale: 14 aprilie 2016 – ora 12.00 (amiaza, ora Europei Centrale);
    • propuneri complete: 13 octombrie 2016 – ora 12.00 (amiaza, ora Europei Centrale).

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website-ul programului

Ghidul programului

[caseta-final-fise]

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: Europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top