Eroare de soft la CE: S-a anulat inscrierea primariilor pentru finantarea accesului gratuit la internet in spatii publice

wi-fi.jpg

Comisia Europeana a anulat apelul de inscriere a primariilor din intreaga Uniune Europeana, inclusiv din Romania, la linia de fonduri europene prin care urmeaza sa se finanteze instalarea in locurile publice a unor sisteme Wi-Fi care sa ofere acces gratuit la internet cetatenilor. Motivul: o eroare de soft la inscriere a permis unor primarii sa aplice inainte de deschiderea oficiala a call-ului.

In martie 2018, Comisia Europeana a deschis portalul WiFi4EU pentru finantarea unor hotspoturi publice pentru acces wireless la internet in piete, biblioteci, primarii sau alte locuri de interes public din localitatile de pe teritoriul UE.

Programul a generat un interes enorm: in mai putin de 2 luni, peste 18.000 de municipalitati, aproximativ un sfert din numarul total din Europa, și-au exprimat interesul, potrivit CE.

Prima sesiune de inscrieri a inceput pe 15 mai 2018. in cateva secunde, peste 5.000 de municipalitati s-au inscris, iar in cateva ore numarul aplicantilor a crescut la 11.000.

„Cu toate acestea, dupa cateva ore, a trebuit sa inchidem portalul WiFi4EU ca raspuns la informatiile primite de la un tert cu privire la o problema tehnica”, a declarat, joi, Mariya Gabriel, comisarul european pentru societatea și economia digitale.

In urma unei anchete, Comisia Europeana a identificat un defect in software-ul pe care i l-au furnizat contractorii. Aceasta problema a permis unor municipalitati sa aplice – cu buna-credinta – inainte de deschiderea apelului, in timp ce a impiedicat alte primarii sa se inscrie dupa deschiderea sesiunii, mai spune comisarul UE.

De aceea, ea a dispus anularea acestei prime sesiuni de inscriere in programul de internet gratuit in zone publice, urmind ca banii alocati sa fie reportati in urmatoarea runda de inscrieri.

“Comisia este puternic atașata principiilor corectitudinii, transparentei și fiabilitatii. Prin urmare, deoarece aceasta problema tehnica a impiedicat toate municipalitatile sa aplice in mod egal, am solicitat serviciilor mele sa anuleze acest prim apel. Voucherele din aceasta prima runda de inscriere vor fi adaugate in bugetul pentru urmatorul apel” – a spus Mariya Gabriel.

Joi, Comisia comunica aceasta decizie tuturor municipalitatilor care s-au inregistrat pe portalul pentru inscrieri. „Inregistrarea acestora va ramane valabila pentru viitoarele apeluri, astfel incat municipalitatile pot aplica din nou (pentru fonduri- n.r.), cu un singur clic . Cei care nu s-au inregistrat inca pe portal vor putea face acest lucru atunci cand se va redeschide, inainte de urmatorul apel, in toamna anului 2018, odata ce problemele IT vor fi rezolvate”, a precizat comisarul UE.

Alocarea primelor vouchere a fost deja planificata sa aiba loc dupa vara, prin urmare, problema actuala nu a cauzat o intarziere semnificativa in program, a dat ea asigurari.

Uniunea Europeana ar urma sa bage 120 de milioane de euro in programul WiFi4EU, prin care iși propune sa ofere acces gratuit la internet wireless in piete, parcuri, spitale și alte spatii publice de pe intreg cuprinsul UE, inclusiv Romania, in urma unui acord al institutiilor UE decidente, din 29 mai 2017.

Sursa: Startupcafe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.