Bugetul UE: oferirea mijloacelor necesare UE pentru a-si indeplini rolul de actor global puternic

buget_ue_post_2020_actiune_externa.jpg

Federica Mogherini, Johannes Hahn, Neven Mimica & Christos Stylianides

Pentru urmatorul buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, Comisia Europeana propune sa majoreze bugetul pentru actiunea externa, care va ajunge la 123 de miliarde euro, sa ii simplifice in mod semnificativ structura si sa ii sporeasca flexibilitatea si eficacitatea pentru a putea face fata provocarilor globale actuale.

Bugetul consacrat actiunii externe va fi principalul instrument al UE pentru a sprijini tarile partenere in transformarile lor politice si economice in directia dezvoltarii durabile, stabilitatii, consolidarii democratiei, dezvoltarii socioeconomice si eradicarii saraciei. Acesta va permite, totodata, UE sa continue sa ofere asistenta umanitara in intreaga lume. in ceea ce priveste vecinatatea UE, acesta va fi, de asemenea, un instrument care va ajuta tarile din vecinatate sa se apropie din punct de vedere economic de piata unica a UE.

Inaltul Reprezentant/Vicepresedintele Federica Mogherini a declarat: „Propunem pentru actiunea externa a Uniunii Europene un buget de 123 de miliarde EUR pentru urmatorii sapte ani, o crestere de 30 % care reprezinta o investitie fara precedent in rolul nostru la nivel mondial. Mai multe resurse pentru mai multe actiuni in calitate de actor global fiabil, previzibil si cooperant – exact ceea ce asteapta cetatenii nostri si partenerii nostri in aceste vremuri de neliniste. Aceasta crestere reprezinta o recunoastere a valorii adaugate a actiunii de politica externa a UE. impreuna, putem avea un impact pe care niciun stat membru nu il poate avea singur in lumea de astazi.”

Comisarul pentru politica europeana de vecinatate si negocieri privind extinderea, Johannes Hahn, a precizat: „Bugetul majorat si reformat ne va permite sa ne continuam colaborarea cu tarile care sunt angajate in procesul de aderare la UE si sa ne mentinem relatiile speciale cu vecinii nostri din est si din sud. Acesta va sprijini obiectivul nostru strategic de a crea un spatiu de stabilitate, securitate si prosperitate in apropierea frontierelor UE.”

Comisarul pentru cooperare internationala si dezvoltare, Neven Mimica, a adaugat: „UE are un rol-cheie de promotor al Agendei 2030 a ONU si al obiectivelor de dezvoltare durabila. Propunerile noastre stabilesc baza financiara pentru ca UE sa isi mentina rolul de principal actor al dezvoltarii, prin sprijinirea partenerilor nostri in eradicarea saraciei si prin raspunsul Uniunii la provocarile globale, asigurand totodata faptul ca nimeni nu este lasat in urma”.

Comisarul pentru ajutor umanitar si gestionarea crizelor, Christos Stylianides, a declarat: „Avand in vedere ca in fiecare an apar din ce in ce mai multe situatii de urgenta umanitara in lume si ca acestea devin din ce in ce mai complexe, UE isi consolideaza rolul de lider in calitate de furnizor major de ajutor umanitar. Dispunand de un buget mai important, vom continua sa dam dovada de solidaritate cu milioanele de persoane care au nevoie de ajutor”.

Elementele-cheie ale propunerii privind noul buget pentru actiunea externa:

  • Mai multe fonduri: finantarea va creste de la 94,5 miliarde euro in perioada 2014-2020 la 123 de miliarde euro in perioada 2021-2027, ceea ce reprezinta o crestere de 30%.
  • Simplificare: Comisia propune reducerea numarului de instrumente, precum si integrarea Fondului european de dezvoltare in bugetul UE. Acest lucru va permite sa se puna mai clar accentul pe obiectivele si angajamentele politice cu partenerii, in conformitate cu valorile si prioritatile UE.
  • Flexibilitate: noua structura bugetara va permite utilizarea si reutilizarea fondurilor neutilizate pe o baza multianuala. Acest lucru va permite UE sa raspunda mai bine evolutiilor situatiei, in conformitate cu prioritatile sale de eradicare a saraciei si de promovare a dezvoltarii durabile, a prosperitatii, a pacii si a stabilitatii.
  • Mai multa transparenta si un control democratic consolidat: de exemplu, prin includerea Fondului european de dezvoltare in bugetul UE.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top