Eternitatea de neon plus perfidul Albion

Prin pozitionarea ei la crucialul Consiliu European de iarna, din 7-8 decembrie 2011, Marea Britanie a ales sa devina, o data in plus, una dintre capitalele finantelor mondiale. Nefiind membru al zonei Euro, “perfidul Albion”, a refuzat sa adere si la noul pact european de stabilitate fiscala, ce nu permite tarilor membre decit deficite bugetare de maximum 0,5% din PIB. E o masura buna pentru tarile europene grevate de datorii nesustenabile si care amenintau insasi moneda unica europeana, numai ca ea trebuie si aplicata. Mai intii trebuie introdusa in constitutiile tarilor respective, or, majoritatea acestora se aproba prin referendum, Va dati seama ce tevatura va iesi in toata Europa? Sigur, masura va fi aplicata mai devreme, ceea ce inseamna cresteri de impozite si amputari severe de cheltuieli. S-a terminat cu modelul social european. Parca vad soselele principalelor orase europene pline de protestatari.

Dincolo insa de asteptatele proteste sociale, criteriile de la Maastricht erau si asa destul de severe. Ele nu au fost respectate, in integralitatea lor, in ultimii 15 ani, decit de Luxemburg. De ce au fost primite in zona Euro tari cu performante economice care nu se incadrau in prevederile tratatului? De ce nu au fost pedepsite tarile care au derapat ulterior in ce priveste indeplinirea unor criterii? Si daca nu au fost pedepsite atunci, cine ne garanteaza ca vor fi pedepsite acum? Birocratia bruxelleza e, pe de o parte, prea puternica, pe de alta, prea slaba. Apoi, tehnic vorbind, criteriile monetare si bugetare stabilite, dupa parerea mea, sint prea stricte, sint ca un corset sau ca un pat procustian ce nu va permite economiilor zonei marje de manevra necesare unui proces de crestere si dezvoltare.

Or, noi am vazut ca pietele impun autoritatilor si, desi acestea din urma au evitat sau au aminat macar explozia euro, nu cred ca pietele vor reactiona prea bine fata de ceea ce urmeaza. Capitalurile sint pe piata financiar-monetara si investitorii decid. Capitalurile sint si in banci si am vazut ca acestea sint considerate mai importante decit statele. Si atunci, nu mai bine au facut britanicii, pozitionindu-se de partea celor puternici? Lira sterlina va deveni astfel o importanta moneda refugiu, ca si francul elvetian. Apoi sa nu uitam ca tot Marea Britanie s-a opus impozitarii (cu 0,1%) a tranzactiilor financiare. Sa nu uitam ca ea detine City-ul londonez, care cuprinde bursa aurului si principalele banci ale lumii si unde nici regina nu intra neinvitata, ca ea mizeaza inca pe relatiile speciale cu S.U.A. si cu intregul Commonwealth, care cuprinde multe puteri emergente, in primul rind India, Africa de Sud, Hong-Kong, Australia, dar si altele.

Acasa, Regatul Unit si-a luat masurile de austeritate necesare si le poate ajusta in deplina libertate. Prin urmare, cred ca, prin decizia luata, Londra va avea de cistigat. Sigur, pe termen scurt, toata Europa a cistigat, dar sa vedem concret cum va reduce Italia deficitul bugetar la 0,5%, chit ca are nevoie de excedente pentru a-si achita imensa datorie publica, de aproape 2000 de miliarde de euro. Sa vedem cine si cind vor varsa in mod concret cele 200 de miliarde de euro in fondul european de stabilizare, asa cum s-a convenit. Sa aflam, eventual, si unde au disparut cele 114 miliarde de euro din bancile europene…

Pentru salvarea Europei este inca nevoie si de alte masuri urgente, atit politice, cit si economice si sociale, institutionale si administrative, dar e nevoie mai ales de schimbari de mentalitate. Daca, bunaoara, Spania nu-si va respecta angajamentele, cum va fi ea pedepsita? Va fi exclusa din zona Euro, din Uniunea Europeana? Nu va dati seama ca tot la farimitare se va ajunge, tot la o Europa cu mai multe viteze? Prin recentele decizii s-a obtinut doar o aminare de cel mult un an. Vor astepta pietele ca fiecare tara semnatara sa-si schimbe sistemele fiscale, cheltuielile bugetare, ratele dobinzilor etc.? Pietele nu au timp pentru noi mentalitati in Europa. Procesele acestea trebuiau incepute acum 15 ani. Pietele sint extrem de iritabile, iar capitalurile extrem de volatile si au unde fugi: in primul rind in Asia (nu vedeti ca se intareste Yenul dupa 20 de ani?), dar si in Statele Unite (nu vedeti ca se intareste dolarul?) si, de ce nu?, in paradisul financiar care este City-ul londonez.

Eu cred ca, pentru a se salva cu adevarat, Europa trebuie sa devina Statele Unite ale Europei, adica o putere politica unitara, consecventa cu sine, coerenta in politica sa economica, in diplomatia sa si in alcatuirea unei forte militare unice. Ce are bun Europa este, pe linga comert, in primul rind, cultura sa. De aici isi extrage si forta simbolica. Numai ca abia aici a pacatuit grav si-acum plateste: l-a alungat pe Zeu din cetate si din tratate, si-a negat traditia iudeo-crestina si greco-romana. Or, fara un liant spiritual nu se poate construi nimic durabil. Numai cu norme si standarde tehnice si juridice, cu biserici transformate in restaurante, nu merge. Omul nu se poate lipsi de Cer, daca vrea sa aspire la mai mult decit la o eternitate de neon.

2 thoughts on “Eternitatea de neon plus perfidul Albion”

  1. maria spune:

    “l-a alungat pe Zeu din cetate si din tratate, si-a negat traditia iudeo-crestina si greco-romana” … Nu cumva chiar Biserica Catolica a provocat aceasta reactie a populatiei prin groaznica Inchizitie care a dominat cea mai buna parte a Europei sub fel de fel de atrocitati? Tot biserica este cea care trebuie sa actioneze in acest sens, insa, dupa cum se comporta la ora actuala, slabe sanse!! Protestantii ne-au luat-o inainte !

  2. Ca l-au scos pe Zeu, n-ar fi fost nimic. L-au scos chiar pe Dumnezeu! Numai, ca Acesta, de regula, nu se lasa batjocorit si are si un fin simt al umorului. Giscar d’Estaing L-a scos din Constitutie, dar chiar farncezii au votat impotriva ei: desigur nu din ratiuni crestine, din pacate, ci pentru ca nu-l mai suportau pe Chirac!
    Asa ca, unde dai si unde crapa!
    Foarte pertinenta analiza!

    DC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.