Surse de finantare pentru ONG-uri

ONG-urile, în special asociațiile mici, depun eforturi considerabile pentru a-și putea finanța programele și proiectele lor.

Sunt cunoscute la noi diverse surse de finanțare pentru ele: fonduri europene, finanțări bilaterale (granturile norvegiene, elvețiene), naționale.

Îmi propun să prezint în acest articol și alte surse de finanțare, probabil mai puțin cunoscute la noi.

Criteriile de selecție pe care le-am folosit au fost două: în primul rând să fie accesibile și în România, iar în al doilea, am căutat în special finanțări pentru copii și tineri din grupuri vulnerabile, sau în situații de risc.

Am selectat câțiva donatori de granturi care susțin proiectele pentru copii, precum și aspecte transversale legate de copii și tineri. Pe lângă acest domeniu primordial de interes, finanțatorii pe care îi prezint oferă granturi și în alte zone: sănătate, mediu, științe, dezvoltare economică durabilă, etc.

Pentru fiecare donator, am inclus o scurtă descriere a organizației, acoperirea geografică, domeniile de interes și datele de contact.

Donatorii își schimbă des prioritățile de finanțare și criteriile de eligibilitate de-a lungul timpului. De aceea, vă rog să verificați site-ul oficial al fiecărui donator pentru cele mai recente informații, înainte de a aplica.

Mult succes în accesarea granturilor!

Mattel Children’s Foundation (US)

Fundația pentru copii Mattel din Statele Unite își concentrează granturile pe un singur obiectiv principal: îmbunătățirea vieții copiilor aflați în dificultate. Fundația a dezvoltat parteneriate cu organizații non-profit care să realizeze acest ideal printr-o puternică responsabilitate financiară.

Domenii de interes: copii.

Sfera de interes geografic: Sunt acceptate cererile din toate țările.

William and Flora Hewlett Foundation (US)

Scopul Fundației William și Flora Hewlett (SUA) este de a promova bunăstarea omenirii prin sprijinirea activităților selectate de natură caritabilă, precum și a organizațiilor sau instituțiilor implicate în astfel de activități. Fundația își concentrează resursele pe activități în soluționarea conflictelor, educație, mediu, familie și dezvoltare comunitară, artele spectacolului.

Domenii de interes: artă și cultură, copii, tineret și adolescenți, educație, mediu.

Sfera de interes geografic: Sunt acceptate cererile din întreaga lume.

Exxon Mobil Foundation (US)

Fundația Exxon Mobil este brațul filantropic al Exxon Mobil Corporation din Statele Unite ale Americii.

Domenii de interes: matematică, științe, educație, oportunități economice pentru femei, prevenirea malariei.

Sfera de interes geografic: globală.

Intel Foundation (US)

Fundația Intel (SUA) este o organizație filantropică axată pe programe care promovează educația și îmbunătățirea vieții comunităților din intreaga lume. Prin furnizarea de granturi naționale și locale, fundația sprijină inovația în sălile de clasă.

Obiectivele Fundației Intel sunt creșterea interesului pentru matematică și stiințe, precum și dezvoltarea unei viitoare forțe de muncă care să reprezinte diversitatea din întreaga lume.

Domenii de interes: educație, tineret și adolescenți, știință.

Sfera de interes geografic: Proiectele propuse se pot desfășura în orice țară din lume.

UPS Foundation (US)

Fundația UPS din Statele Unite își concentrează strategia de granturi în jurul a patru piloni în concordanță cu valorile sale corporatiste și expertiză de afaceri: diversitatea, siguranța comunitară, mediu și voluntariat. Fundația se angajează să mobilizeze expertiza și resursele pentru a oferi soluții inovatoare și durabile în abordarea unora dintre cele mai presante provocări ale lumii.

Domenii de interes: accidente și siguranța traficului, copii, democrație și bună guvernare, dezvoltare economică, educație, mediu, sănătate, ajutor umanitar, tineret și adolescenți.

Sfera de interes geografic: globală.

Procedura de aplicare: o propunere scrisă și dovada scutirii de taxe trebuie să fie trimise până la 1 septembrie a fiecărui an la următoarea adresă : Kenneth Sternad, The UPS Foundation, 55 Glenlake Pkwy NE Atlanta, GA 30328.

GHR Foundation (US)

Fundația GHR ajută organizațiile care oferă soluții durabile la problemele sociale cele mai presante ale lumii. GHR oferă organizațiilor posibilitatea de a crea și de a inova, de a-și mobiliza resursele pentru un impact mai mare, de a stabili parteneriate pe termen lung cu institutii selectate educaționale și de servicii sociale.

Domenii de interes: sărăcie, analfabetism, copii, educație, probleme de sănătate cronice, intoleranță, religie (catolicism).

Sfera de interes geografic: Proiectele propuse pot fi realizate în orice țară din lume.

Waterloo Foundation (UK)

Fundația Waterloo oferă granturi organizațiilor din ​Marea Britanie și din întreaga lume. Fundația este interesată de proiecte care contribuie la reducerea sărăciei, dezvoltarea copilului, problemele legate de climă și mediu.

Domenii de interes: educație primară și secundară, bunăstarea copiilor, sănătate, apă și salubritate, mediu, schimbări climatice.

Sfera de interes geografic: Marea Britanie, Europa și altele.

Procedura de aplicare: Fundația Waterloo acceptă cereri de finanțare în cadrul fiecăruia dintre programele ei de finanțare. Fiecare program de granturi are cerințe specifice sau termene pe care trebuie să le urmați pentru depunerea unei cereri de finanțare.

Sofronie Foundation (UK)

Misiunea Fundației Sofronie este de a îmbunătăți viața celor mai vulnerabili copii și tineri din Marea Britanie și, prin parteneriate stabilite, în Africa și Cambodgia. Fundația Sofronie finanțează, de asemenea, programe care se concentrează în special pe îngrijirea, educația și susținerea generală a copiilor care sunt orfani, abandonați sau separați de familiile lor.

Domenii de interes: copii, educație, sănătate.

Sfera de interes geografic:

Următoarele țări sunt eligibile pentru a aplica: Marea Britanie, Cambodgia, Ghana, Indonezia, Kenya, Malawi, Rwanda, Africa de Sud, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, România.

The EDF Foundation (FR)

Misiunea Fundației EDF din Franța este de a sprijini în primul rând dezvoltarea de programe specifice pentru a ajuta tinerii să-și găsească locul în societate. Fundația sprijină de asemenea inițiative de solidaritate în Franța și în întreaga lume prin susținerea actorilor implicați.

Sfera de interes geografic: globală.

Domenii de interes: tineret și adolescenți, copii, educație, ocuparea forței de muncă, mediu, știință, energie.

Air France Foundation (FR)

Fundația Air France facilitează realizarea de proiecte comunitare prin acordarea de sprijin financiar, pe baza resurselor și expertizei echipei fundației. Misiunea fundatiei este de a se concentra asupra copiilor și tinerilor bolnavi, cu handicap, sau probleme.

Domenii de interes: copii, educație, sănătate, tineret și adolescenți.

Criterii de eligibilitate: Organizațiile din întreaga lume sunt eligibile pentru a aplica pentru subvenții.

Proiectele sprijinite trebuie să se refere la educație și formare pentru copii și tineri care sunt bolnavi, cu handicap, sau în situații de risc.

Bel Corporate Foundation (FR)

Fundația Bel Corporate susține idei originale, curaj, convingere și angajament. Scopul fundatiei este de a sprijini, în Franța și în străinătate, inițiativele pentru copii și bunăstarea lor, concentrându-se pe probleme legate de hrană.

Domenii de interes: copii, tineret și adolescenți, HIV/SIDA.

Sfera de interes geografic: globală.

Alert Funds for Youth Activities (NL)

Fondurile de Alertă ale Activităților de Tineret (Olanda) oferă finanțare pentru proiecte progresive, care sunt organizate de și vizează tineri. Fondurile contribuie la schimbări fundamentale în societate, reflectate în echitate, distribuție corectă de putere, cunoștințe, capital și un mod mai ecologic, uman și prietenos de a produce. Alert este un fond independent care nu subvenționează proiecte de schimburi, de studiu, formare.

Organizațiile cu proiecte urgente și buget mic (mai puțin de 250 euro) pot depune o “cerere rapidă”.

Domenii de interes: tineret și adolescenți, mediu, dezvoltare economică, științe sociale, drepturile omului.

Criterii de eligibilitate: Organizații din următoarele regiuni sunt eligibile pentru a aplica: Africa, Asia, Europa și America de Nord.

Proiectele trebuie să fie organizate pentru și de către tineri – tineri cu vârste cuprinse intre 15 si 32 de ani.

About Gigel Borlan

Domiciliul: Cluj-Napoca Profesia de bază: inginer, specialitatea mecanică fină, absolvent al Institutului Politehnic Timișoara. Am lucrat în diverse domenii: proiectare roboți industriali, distribuție componente auto, am predat limba engleză. De peste 10 ani lucrez în domeniul finanțărilor nerambursabile, atât pentru organizații publice, cât și private. Realizări: peste 100 de proiecte cu finanțare nerambursabilă întocmite și câștigate în diverse domenii: administrație publică, infrastructură, servicii sociale, educație, turism, IMM-uri; peste 10 strategii de dezvoltare întocmite pentru comunitățile locale în perioadele 2007-2013 și 2014-2020.

4 thoughts on “Surse de finantare pentru ONG-uri”

 1. tudorache nicolae spune:

  pentru un consultant aceste informatii despre alte surse de finantare este un adevarat dar.Ce ne facem cu noul Cod Fiscal care ne obliga sa ne inchidem firmele de consultanta daca nu avem angajati.Cind esti la inceput de drum nu poti sa_ti permiti sa angajezi salariati ci doar sa te folosesti de parteneriate cu alte firme asemanatoare.Ori noul Cod Fiscal nu prevede asa ceva.Daca nu indeplinesti cerintele obiectivelor de politica fiscala trebuie sa inchizi sau sa cotizezi.

 2. rodica duma spune:

  BUna Ziua,

  Te rog sa imi soui pentru copii ce ar trebui sa fcem sa accesam granturi ! Educatie, tabere de vara si pentru copii care nu au bani !!

  multumesc

 3. Spiridon Elena Olga spune:

  Buna ziua
  Mi s-a parut foarte interesant si de folos, articolul si va multumesc in numele Asociatiei Glasul Prieteniei.
  Voi urmari cu interes si altele pe aceeasi tema.
  Ne-ar interesa in mod deosebit finantari care sa fie legate de sanatate,educatie, preventie, boli cronice si sa fie incluse ca si grupuri tinta si persoanele adulte.
  Multa sanatate si toate urarile de bine.
  Cu stima
  Olga Spiridon
  Presedinte Asociatia Glasul Prieteniei

 4. MARIA TALPA spune:

  Felicitari pentru aceasta preocupare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.