Eugen Teodorovici: Romania poate fi la final de 2014 un model de atragere a fondurilor europene cu un sistem nou, simplificat, eficientizat

pastile_antibiotice.jpg

pastile_antibioticeMinistrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a participat la semnarea contractelor din cadrul “Polului de Competitivitate FARMATERM“, la Prefectura din Oradea, cu beneficiarii proiectelor, alaturi de premierul Victor Ponta, vicepremierii Liviu Dragnea si Daniel Constantin, de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, dar si alaturi de prefectul Bihorului, Claudiu Pop.

Acest cumul de proiecte are o importanta deosebita pentru zona aceasta, dar si pentru intreaga tara in ansamblu. Obiectivul principal al evenimentului de astazi consta in imbunatatirea vizibilitatii Polului de Competitivitate FARMATERM prin promovarea acestuia pe piata interna si internationala in vederea construirii imaginii de brand de pol. Proiectul vizeaza obtinerea de produse inovative pe baza de spirulina si substante active din apa geotermala, iar prin colaborarile cu universitati de prestigiu din Romania, Republica Moldova, Ungaria (Debrecen) si prin crearea de parteneriate cu organizatii din strainatate, se da o si mai mare nota de seriozitate si garantie ca semnarea de astazi reprezinta un pas inainte pentru industria farmaceutica si chimica din Romania“, a declarat ministrul Eugen Teodorovici.
‎‎
Totodata, proiectul prevede infiintarea unui numar de 30 de posturi pentru manageri si personal pentru implementarea proiectelor, 15 ingineri si tehnicieni pentru administrarea cladirilor si intretinerea instalatiilor si 119 posturi in productie.

Ministrul Fondurilor Europene a aratat ca Romania reuseste sa atraga fondurile alocate de Uniunea Europeana, dovada cea mai clara fiind faptul ca din mai 2012 si pana in prezent, tara noastra a solicitat peste 5 miliarde de euro. in aceeasi perioada, Romania a si incasat o suma de peste 5 miliarde de euro, in timp ce in anii anteriori, s-a primit doar suma de 1,4 miliarde de euro din fondurile europene alocate de Comisie.

Suntem pe un drum bun in ceea ce priveste atragerea fondurilor europene in tara noastra. Am simplificat sistemul si am dus Romania acolo unde merita sa fie, pe un loc consolidat in Europa. In urmatoarele doua saptamani vom primi, probabil, comentarii pe textul formal al Acordului de Parteneriat, iar in aceasta vara va avea loc si semnarea. Este un pas deosebit de important pentru Romania, urmatoarea perioada de programare fiind una in care nu ne permitem sa comitem greseli, ci sa cheltuim toti banii europeni alocati tarii noastre. Romania poate fi la final de 2014 un model de atragere a fondurilor“, a subliniat Eugen Teodorovici.

Nota:

Proiectele din cadrului Polului de Competitivitate FARMATERM au o valoare totala de 56 de milioane de lei, iar valoarea fondurilor UE este de 26, 3 milioane lei. Polul este compus din 19 membri, dintre care 4 sunt institute de cercetare si universitati (din Republica Moldova, Cluj Napoca, Baia Mare), 11 intreprinderi in principal din domeniul industriei farmaceutice si al consultantei (Tony Invest, Nertera Farm, Aleao Agrar, Sapient Agrar, Sarah Pop, Klein und Grosshandel, Afaceri Oradene, Vivantech etc.), iar alti 4 sunt membri “catalizatori” (Primaria Oradea, Zona Metropolitana Oradea, Consiliul Judetean Bihor si Clusterul Inovativ Geoterm). Beneficiarii proiectelor sunt: Sapient (2 proiecte), Tony Invent, respectiv Afaceri Oradene.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.