Parcuri naturale fara bariere

 

Context

Doua teritorii impart o zona naturala. Ele sunt separate de istorie, dar nu si de geografie. Acestea sunt Vosges din Nordul Frantei si Padurea Palatinate (Pfalzerwald) din Germania. Ele impart aceeasi gresie, apa si padure, precum si fauna, cel mai remarcabil exemplu fiind linxul.

Pentru aproximativ 15 ani, Parcul Natural Regional (PNR) din Vosges de Nord si Parcul Natural Pfalzerwald au lucrat pentru a se apropia, datorita programului European INTERREG. O mie de kilometri mai la sud, pe fiecare parte a Alpilor, cele patru parcuri naturale italiene Mont Viso din Piedmont si din apropierea parcului Queyras din Franta, si parcurile si Alpii Francezi Maritimi (Alpii Maritimi) si Mencantour-ul francez, fac acelasi lucru.

Provocarea s-a dovedit a fi mai mare decat a parut initial deoarece structurile erau concentrate initial pe administrarea regionala si nationala. Bariera de limba trebuia, de asemenea, sa fie depasita. Nu numai ca managerii parcului trebuia sa invete limba vecinilor, dar documentele si, in particular, ghidurile destinate turistilor trebuiau sa fie facute publice in cel putin cele doua limbi aflate in discutie. Cursuri de italiana au fost organizate pentru angajatii din PNR Queyras in ultimii doi ani.

Faptul ca UNESCO a denumit regiunea Vosges si Palatinate o Rezervatie de Granita a Biosferei in 1998 – prima din Europa de Vest – a ajutat la stimularea cooperarii dintre cele doua parti, care a inceput in 1983. Diverse grupuri de lucru franco-germane au fost infiintate, pe biodiversitate si pe lynx, in special. Un consiliu stiitific a fost in agenda de lucru de cativa ani, cu toate ca proiectul a intalnit un numar de dificultati din care lipsa de disponibilitate a cercetatorilor este cel mai important.

Rezultate

In Vosges, precum si in Alpi, unul dintre cele mai concrete realizari a fost stabilirea Sentiers de Grande Randonnee – GR (trasee pentru plimbari lungi), cu indicatoare comune. Discutiile sunt in curs de desfasurare pentru instalarea de marcaje de vanatoare in culorile Queyras GR in Parcul National (francez) du Mercantour si parcurile Mont Viso. Planuri au fost facute pentru a reface itinerariile transfrontaliere. Marcaje din gresie au fost instalate de-a lungul drumului transfrontalier in Vosges, de-a lungul INTERREG I (1993-1996).

INTERREG II (1997-2000) a activat continuarea programului LIFE a Uniunii Europene pentru crearea unei baze de date comune despre resursele naturale a rezervatiei de biosfera. Un ghid tematic de dezcoperire a biosferei transfrontaliere destinat publicului larg se aflat, in momentul de fata, in faza de finalizare.

In Alpi, un ghid topografic intitulat “All Viso Walks between Queyras and Italy” a fost publicat in 2007. In plus, scopul proiectului Sistemul de Turism de la Granita Alpina (SITTALP), realizat sub egida INTERREG IIIA ALCONTRA (Cooperarea Transfrontaliera in Alpii Latini – iunie 2005 – mai 2008) este de a reinvia turismul in Val Varaita italiana.

Piete pentru agricultura transfrontaliera au fost create atat in Vosges si Palatinate pentru cei care, in ciuda existentei pasapoartelor diferite, au stiluri de viata foarte similare si cateodata inca vorbesc dialecte similare. Aproximativ 40 de fermieri din ambele parti ale granitei se intalnesc de patru ori pe an sa-si vanda produsele: de doua ori in Germania si de doua ori in Franta,

“Ne gandim la o marca comuna bazata pe un manual de specificatii”, a declarat Marc Hoffsess, directorul PNR in Vosges de Nord. Din moment ce deja este un brand “Parc” pe partea franceza, “ideea este de a transfera peste granita marca franceza, decat sa se creeze o noua marca pentru Rezervatia Biosferei”.

Reteaua regionala de parcuri naturale Mt. Viso
Cost total: 758,101 euro
Contributia UE: 341,145 euro

Program INTERREG IIIA PAMINA
Cost total: 559,000 euro
Contributia UE: 277,250 euro

Contact
Parc naturel regional du Queyras
La Ville
F-05350, Arvieux
France
Directeur
Jacques, VALLET
Tel.: +33 (0) 4 92 46 88 20
Fax: +33 (0) 4 92 46 88 29
E-Mail: [email protected]

Parc naturel regional des Vosges du Nord
Maison du Parc
Chateau BP 24
F-67290, La Petite Pierre
France
Director
Marc, Hoffsess
Tel.: +33 (0) 3 88 01 49 77
Fax: +33 (0) 3 88 01 49 60
E-Mail: [email protected]

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.