Arta afacerilor: Casa de Design Leitrim

 

Context

Un sondaj din 1996 asupra intreprinderilor de arta si mestesuguri din judetul Leitrim, o zona rurala putin populata, a descoperit faptul ca averea si antreprenoriatul cultural a avut potentialul de a deveni un sector vibrant si productiv. Studiul a subliniat, insa, ca dezvoltarea sectorului necesita un cadru cuprinzator pentru sprijinire si ghidare, daca potentialul sau a fost realizat.

Ca raspuns pentru nevoile identificate prin sondaj. Conducerea Intreprinderilor din judetul Leitrim (LCEB) a dezvoltat o initiativa strategica in conjunctura cu reprezentantii sectorului de arta si mestesugarie. Aceasta a condus la dezvoltarea unui grup de producatori, cu un portofoliu realizat printr-un marketing profesional sub emblema Visual Leitrim.

In septembrie 2000, membrii grupului au format Casa de Design Leitrim Ltd (LDH) pentru a gestiona si opera programul lor de marketing si o noua galerie/showroom. LDH si galeria furnizeaza acum o arie de produse si servicii de dezvoltare a pietei pentru membrii sai, care platesc o taxa de membru anuala.

Noi intreprinderi in regiunea de nord

Obiectivul principal a proiectului Casa de Design Leitrim este “crearea de afaceri si cresterea afacerilor existente” in sectorul artei si mestesugurilor. Promoterii aspira de asemenea la sustinerea proiectului in termenii unei provizii continue pentru sprijinirea mestesugurilor specifice prin finantarea esentiala din surse de finantare la scara larga, inclusiv sectorul privat.

Implementarea proiectului a implicat angajarea unui Ofiter de Dezvoltare a Mestesugurilor (CDO) cu norma intreaga si deschiderea unui nou birou langa Casa de Design. Biroul furnizeaza o facilitate pentru membrii de a se intalni cu CDO-ul si sa utilizeze internetul si resursele bibliotecii. Dezvoltarea afacerii si abilitatilor de marketing prin training si mentoring, au format de asemenea elemente semnificante pentru suportul oferit membrilor in cursul proiectului.

Vizite de studiu, workshop-uri tematice si programele de training au fost realizate pentru a facilita nu numai invatarea prin experienta, dar de asemenea si o retea de experienta pentru membrii si alti participanti.

La inceputul proiectului, s-au inteles asupra unui workshop de informare, de care membrii aveau nevoie de a-si asuma un rol mai activ in a sprijini modelarea dezvoltarii Visual Leitrim/Casa de Design Leitrim. Aceasta a fost atinsa in principal prin stabilirea unui grup de munca pentru 8 lucratori mestesugari si CDO.

Una din activitatile grupului de lucru este de a compila un newsletter pentru membri. Grupul de lucru a gazduit de asemenea intalniri si evenimente de networking si are ca target noii membri. Alte initiative intreprinse in timpul proiectului include crearea unei imagini a lucrului membrilor, designul si productia unei cariere de inalta calitate si organizarea unui workshop de design.

In sfarsit, LDH organizeaza diverse evenimente cu prezentari in ficare an, ce coincid cu perioada cumparaturilor traditionale (Craciun, Paste, Ziua Indragostitilor, etc). Participarea membrilor in targuri externe si prezentari este de asemenea usurata.

Rezultate

Proiectul a avut un succes deosebit in obiectivul sau in furnizarea membrilor cu oportunitati de dezvoltare sustinuta a locurilor de munca, in intreprinderile proprii. A facilitat asamblarea unui portofoliu alcatuit din produse de calitate superioara, create si produse in Leitrim, cu o identitate a brand-ului puternica.

In ceea ce priveste angajarea si dezvoltarea noilor afaceri, proiectul a obtinut urmatoarele rezultare: 27 de membri s-a mutat pe lucrul part-time (inclusiv 14 noi afaceri), 12 membri au trecut de la part-time la full-time, peste 26 de noi afaceri au fost infiintate.

In total 65 de membri au primit sprijin prin intermediul programului, avand un numar de 215 de asociati la grup prin networking, participarea la expozitii sau alte activitati.

Cost total: 370,654 euro
Contributia UE: 296,523 euro

Contact
Leitrim Design House
Carrick-on-Shannon Business Park Dublin Road Carrick-on-Shannon
IRL, Leitrim
Ireland
Anna Marie, O’Rourke
Tel.: +353 71 965 0550
E-Mail: [email protected]

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.