Spa-ul din Peciu Nou: prea bun, prea ca la tara

spa.jpg

O femeie cu spirit intreprinzator din Timis s-a gandit sa foloseasca fonduri europene destinate dezvoltarii rurale intr-un mod mai putin obisnuit. Si-a facut un Spa intr-o comuna de langa Timisoara, iar clientii vin si de la tara si de la oras.

De meserie contabila, Elena Harsan a colaborat de-a lungul timpului cu firme din mai multe domenii, fiind implicata inclusiv in implementarea de proiecte de investitii finantate in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Cu bagajul de cunostinte asimilat astfel, timiseanca a studiat cu mai multa atentie documentatia Masurii 312 a Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.
 
Stiam de Masura 312 si am citit anexa cu codurile CAEN eligibile pentru a primi finantare PNDR. Remodelarea corporala si cosmetica erau acolo. M-am gandit ca e ceva ce poate fi invatat din mers, asa ca merita sa incerc“, a povestit Elena Harsan.
 
Primul pas a fost adaptarea unei cladiri din Peciu Nou, localitate din vecinatatea Timisoarei, la necesitatile afacerii. Lucrarile de constructii au inclus realizarea bransamentelor la utilitati, executia instalatiilor electrice, sanitare si termice interioare, dar si a finisajelor. Pentru a incepe investitia, afacerista nu a solicitat avans din partea APDRP, ci a utilizat o linie de credit pentru investitii oferita de o banca comerciala.

 Training din mers
 
Odata cladirea finisata si utilata, intreprinzatorii au trecut la instruirea personalului si, pe langa servicii de calitate, Biary Spa a oferit comunitatii si locuri de munca. “In acest moment lucreaza sase fete, in curand va veni si a saptea. Pe toate le-am trimis la cursuri de specializare si, inainte de a deschide, am facut practica, incercand tratamentele una pe cealalta“, a spus Elena Harsan.
 
Cum nu se putea baza doar pe clienti din mediul rural, afacerea avea nevoie de ceva care sa atraga si potentiali vizitatori din orasul aflat la 25 de kilometri.  “Tratamentul Eximia poate fi facut doar in sapte sau opt locuri din tara, iar atunci cand am depus proiectul, in vestul tarii nu exista un asemenea aparat – cel mai apropiat era la Cluj. Citeam pe forumuri ca sunt timisorence care merg pana acolo sa faca acest tratament, si m-am gandit ca este o oportunitate. In proportie de 80%, clientela vine din Timisoara. Din Peciu Nou se vine mai mult pentru solar sau tratamente de baza, manichiura, coafura si asa mai departe“, ne-a spus proprietara spa-ului din Peciu Nou.
 
Succes peste asteptari
 
Valoarea totala eligibila a proiectului a fost de aproape 255.000 de euro, din care 177.898 au fost acoperiti de finantarea atrasa prin Masura 312, iar restul prin cofinantare privata. “Ideea a venit in 2010, iar la inceputul lunii octombrie a acestui an am deschis portile. Merge bine, chiar mai bine decat ma asteptam. Am avut destule cheltuieli pana am implementat proiectul european, dar sper ca in cel mult doua luni sa avem deja profit“, a mai spus Elena Harsan.

Sursa: Adevarul

2 thoughts on “Spa-ul din Peciu Nou: prea bun, prea ca la tara”

 1. nela spune:

  Buna ziua ,
  As vrea sa stiu daca se fac finantari in domeniul metalurgiei- prelucrare fier vechi -ulterior laminare .
  multumesc !

 2. roman veronica spune:

  Buna ziua,

  Numele meu este Roman Veronica locuiesc in Moara Vlasiei si as dori sa atrag fonduri europene prin masura 312. as dori sa infiintez un salon de infrumusetare si as vrea sa stiu daca masura deblocata si care este termenul limita de depus dosarul?

  va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.