Copenhaga-Malmo: o punte de legatura pentru ocuparea fortei de munca

 

Din iulie 2000, Danemarca si Suedia au fost legate de podul peste Oresund (Stramtoarea Ore), care acum este folosit in fiecare zi de mii de oameni. Multi din acestia sunt lucratori care fac naveta intre cele doua tari.

Zona Oresund (3,5 milioane de locuitori) formeaza o vasta granita a muncii cu potential considerabil de dezvoltare, dar se confrunta cu problema gradului redus de locuri de munca existente. In cadrul acestui context, in 1996 un proiect INTERREG a fost creat pentru a stimula piata muncii din zona Oresund si de a incuraja cooperarea transfrontaliera intre insula Sjaetland daneza si regiunea suedeza Scania.

Provocarea a fost de a integra pietele fortei de munca astfel incat cele doua zone de frontiera, care pana atunci au evoluat separat, s-ar putea dezvolta impreuna si sa beneficieze de calitatile lor. Acest lucru ar aduce beneficii afacerilor locale, ar creste schimburile comerciale de bunuri si servicii si ar oferi locuitorilor mai multe cursuri de formare si oportunitati pentru gasirea unui loc de munca.

Comitetul din Oresund, care reprezinta pe toti cei angajati in cooperarea transfrontaliera, a incredintat managementul proiectului catre AF-Storkobenhavn (serviciile publice de ocupare a fortei de munca din Copenhaga), si o structura administrativa comuna a fost creata in 1996.

Alte organisme de cooperare, care joaca un rol-cheie in proiect sunt Consiliul Pietei Muncii Oresund (CPMO), format din servicii publice de ocupare a fortei de munca din diferite parti ale zonei transfrontaliere, precum si cele patru Centre de Ocupare a Fortei de Munca din Oresund, infiintate in Copenhaga, Malmo, Helsingborg si Helsingor pentru a coordona serviciile pentru solicitantii de locuri de munca si angajatorilor din intreaga zona.

Zona Oresund este, de asemenea, una dintre partenerii transfrontalieri EURES, care exista in diferite regiuni din Europa si al caror rol specific este de a facilita mobilitatea fortei de munca transfrontaliere. Oresund beneficiaza de experienta pacturilor teritoriale pentru ocuparea fortei de munca (TEP), de parteneriate regionale si locale stabilite la nivelul Uniunii de a energiza politicile de ocupare a fortei de munca in zonele in care exista o concentrare a fortei de munca. Jumatate din cele 20 de proiecte implementate de catre TEP din Oresund au beneficiat de sprijin INTERREG II.

Este clar ca nu exista nici o lipsa de sprijin institutional in zona de Oresund in cazul in care un efort a fost facut pentru a incuraja ocuparea fortei de munca. Punerea in aplicare a proiectului INTERREG II a fost, in mare majoritate, de succes, si partenerii au acum un model de sistem eficient si de coordonare a pietelor fortei de munca, pe baza de acorduri intre doua tari, sapte regiuni si peste 20 de organizatii.

Acest vast mecanism a facut posibila dezvoltarea unei game largi de abilitati, instrumente si metode de a aborda problemele de ocupare a fortei de munca si de formare profesionala.

Exista, totusi, unele dificultati, principala fiind cauzata de timp: asteptarile care decurg din puntile de legatura si de cooperare transfrontaliera din Oresund au fost atat de mari incat procesul pus in miscare nu a fost capabil sa le indeplineasca pe toate.

Cu toate acestea, deja sub auspiciile Consiliului pietei muncii din Oresund, strategii au fost concepute pentru INTERREG III pentru urmatorii ani, avand prioritate crearea de locuri de munca in trei domenii: industria calculatoarelor, biotehnologia medicala si sectorul de turism.

Costul total: 444 253 euro
Contributia UE: 363 480 euro

Contact
Oresund Komiteen
Interreg-sekretariatet
Gammel Kongevej 1
DK – 1610 , Kobenhavn V
Danmark
Tel.: +45 33 22 00 11
Fax: +45 33 22 00 23
E-Mail: interreg@oresundskomiteen

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top