Primul “pas” e cel mai mare

 

Context

Diferite sondaje la nivel de inovatie regionala din Grecia au aratat ca, in ciuda faptului ca Epirus este pe pozitia a treia, aceasta e datorita, in primul rand, Universitatii din Ioannina. Nivelele de inovatie din sectorul bussiness din regiune s-au aratat a fi foarte reduse.

Recunoasterea nevoii de a ridica nivelele de inovatie din sectorul bussiness, Universitatea din Ioannina a realizat un studiu pentru crearea unui nou Parc Tehnologic si de Stiinta din regiune.

Acest studiu a dovedid necesitatea ca Universitatea si regiunea Epirus sa continue cu dezvoltarea acestui parc (STEP – pas) din cadrul proiectului Epirus, pe o zona de 15 000 mp, proprietatea Universitatii. Dezvoltarea a inclus construirea unui nou centru de incubare, de 2 500 mp, incorporand un spatiu de incubare de 650 mp si 650 mp de facilitati pentru conferinte (sala de congre de 270 locuri) si intalniri.

In completarea fazei de constructie, partenerii proiectului continua sa realizeze Parcul de Stiinta si Tehnologie (STEP) a Epirus S.A., care este responsabila pentru managementu si operatiunile parcului. Actionarii companiei sunt atrasi catre sectorul public (universitatea Ioannina, regiunea Epirus, municipalitatea Ioannina, etc) si sectorul privat (afacerilor din regiune).

Transformarea cunostintelor in profit

Obiectivul principal al proiectului a fost dezvoltarea unei infrastructuri adecvate pentru sprijinirea intreprinderilor si inovatiei din regiune si crearea unei noi organizatii pentru promovarea transferului de tehnologie dintre centrele de cercetare si sectorul afacerilor.

Aceasta noua tehnologie de transfer a companiei, STEP al Epirus S.A., este responsabila pentru operarea si mamanegementul STEP si are urmatoarele obiective tinta:
– sa sprijine crearea de noi companii inovative, cu axare pe cercetare si tehnologie;
– sa promoveze si sa transferul tehnologiei catre afacerile din Grecia, pentru a stimula crearea si dezvoltarea de noi produse si servicii;
– sa faciliteze accesul la servicii educationale, bazandu-se in principiu pe dezvoltarea resurselor umane;
– sa promoveze colaborarea dintre institutii de cercetare si afacerilor din regiune, precum si cu parteneri din afara regiunii, la nivel national si international;
– sa sprijine stabilirea si operarea organizatiilor care ofera servicii tehnologice intreprinderilor din regiune;
– sa participe in programe de cercetare si in actiuni care se bazeaza pe promovarea inovatiei, cercetarii si dezvoltarii tehnologice.

Rezultate

Centrul de incubare STEP al Epirus, momentan (iunie 2006) adaposteste 14 afaceri diferite, operand in diferite sectoare (tehnologia informatiei, energie regenerabila, biotehnologie, telecomunicatii, echipament medical, constructii).

Fiecarei afacere rezident ii este furnizata o unitate mobilata si echipata complet, avand acces la urmatoarele servicii:
– conexiune la internet gratuita;
– sprijin secretarial;
– acces gratuit la salile pentru intalniri si preturi preferentiale pentru inchirierea facilitatilor pentru conferinte;
– servicii de consultanta (drept, economie, transfer de tehnologie);
– promovarea produselor si serviciilor lor printr-o publicatie de stiri trimestriala.

Centrul adopostente de asemenea Centru de Afaceri Inovative (BIC) din Epirus si biroul de legatura a Universitatii Ioannina. STEP din Epirus S.A. planifica momentan de dezvoltare viitoare a diversitatii serviciilor disponibile pentru afacerile din regiune, in special a serviciilor de promovare a inovatiei si dezvoltarii viitoare a legaturilor dintre afaceri si institutiile de cercetare din Grecia.

Cost total: 2,231,790 euro
Contributia UE: 1,673,842 euro

Contact:
Ellada
General Manager
Marios, Villis
Tel.: +302651097650
Fax: +302651097673
E-Mail: [email protected]

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.