Pietre vechi si o viata noua in Kalopanayiotis

 

Acest declin al satului de munte cu populatie in varsta ia in arenda o noua viata multumita restaurarii patrimoniului sau arhitectural si promovarii turismului rural si cultural de care beneficiaza populatia sa.

La 60 km vest de Nicosia, Kalopanayiotis domina Valea Marathassa in Muntii Troodos, in inima unui superb mediu natural cu o multime de paduri si izvoare, oferind un paradis pentru botanisti si ornitologi.

Satul este, de asemenea, casa uneia dintre cele noua biserici bizantine enumerate de UNESCO ca Patrimoniului unor Site-uri Mondiale si anume biserica Ayios Ioannis (Saint John) Lambadistis, aproape de un renumit muzeu al picturii bizantine.

Kalopanayiotis in mod clar, nu duce lipsa de atractii pentru vizitatorii care vin in sat in numar mare in fiecare an.

Dar imaginea este mai putin idilica pentru comunitatea locala. Cu o populatie imbatranita de 280 in 2001, Kalopanayiotis este una din multele localitati rurale din Cipru care se confrunta cu un declin demografic si consecintele acestuia.

Turismul nu a adus multe beneficii satenilor pentru ca cei mai multi turisti au ramas numai pentru perioada de timp, cat le-a luat vizitarea bisericii si muzeului. Satul a fost lasat intr-o stare de abandon.

Situatia a inceput sa se schimbe, dupa ce insula a aderat la Uniunea Europeana, in 2004, Kalopanayiotis a primit ajutor de la Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) pentru a furniza 50% din finantarea pentru proiectele menite sa scoata in evidenta patrimoniului arhitectural, ca un mijloc de sprijin economic si social.

De asemenea, prin intermediul ajutorului de stat si, din nou, cu sprijinul FEDR, asistenta financiara a fost furnizata de antreprenorii care doresc sa dezvolte activitati de turism rural.

Proiectele finalizate includ reparatii de cai de acces de piatra vechi si alte structuri traditionale in centrul satului, precum si de restaurare fatadelor vechi.

De o importanta deosebita pentru sateni a fost de renovare Lavrentios Residence si conversia acestuia intr-un centru de evenimente culturale organizate atat de locuitori din satele vecine cat si cei din Kalopanayiotis.

Promovare turismului rural a fost incurajata, de asemenea, de crearea de facilitati de cazare, cafenele si restaurante de catering pentru vizitatori.

Revitalizarea Kalopanayiotis este destinata pentru a servi ca exemplu in punerea in aplicare a programelor similare, integrate in alte comunitati rurale in Cipru si imbunatatirea conditiilor de viata pentru locuitorii sai.

Cost total: 5,403,691 euro
Constributia UE: 2,701,845.5 euro

Contact:
Nicosia District Administration
Tel.: +357 22 80 41 52
Fax: +357 22 66 56 20
E-Mail: [email protected]

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.