Siguranta mancarii la granita

 

Producatorii si autoritatile euroregiunii germano-olandeze a Rhein-Maas-Nord si-au unit fortele in dezvoltarea unei etichete a calitatii transfrontaliere, pentru a garanta siguranta produselor alimentare agricole, in acelasi timp sprijinind un sector cheie a economiei regionale.

Programele INTERREG dintre Germania si Olanda beneficiaza de o lunga traditie de cooperare si structuri cooperative bine stabilite. De fapt, chiar aici, in 1958, conceptul „euroregiune” – acum imprastiat in zonele de granita ale Uniunii Europene, a fost aplicat si lansat pentru prima oara.

Productia de produse alimentare agricole, pentru consum atat uman cat si animal, este un sector economic important in Euroregiunea Thein-Maas-Nord, localizata in regiunea de granita a Germaniei, Rhine-ul de Nord/Westphalia si regiunea olandeza Limburg.

Cu toate acestea, criza alimentara care a lovit Europa in ultimii ani, inclusiv BSE, febra porcina si contaminarile cu salmonela, au determinat consumatorii sa-si faca griji si sa creasca fragilitatea sectoarelor de agricultura si agro-alimentara.

Partenerii euroregiunii germane si olandeze au decis sa ia masuri de prevenire, prin lansarea unui proiect comun de cercetare si dezvoltare, prin INTERREG, pentru o eticheta integrata de calitate transfrontaliera in industria agro-alimentara si crescatoare de animale din euroregiunea Rhein-Maas-Nord.

Proiectul implica 5 etape principale:
1. Producatorii si autoritatile veterinare au definit si adoptat impreuna, un proces de control a calitatii, aplicabil de la inceputul pana la sfarsitul lantului.
2. Echipe de consiliere transfrontaliere au fost create si sunt repartizate in mod specific pentru lantul de productie in firmele de procesare.
3. Un sistem de comunicare comuna este realizat pentru probleme de sanatate.
4. Companiile participante creaza si implementeaza un sistem de control a calitatii de tipul PCAPC (Punct de Control a Analizei de Pericol Critic).
5. Sisteme de identificare si urmarire, precum si mecanisme de control corespunzatoare, au fost introduse in patru firme pilot. Aceste firme fac schimb de experienta si se asigura ca informatiile ajung la toti cei impliciti in fiecare ramura, precum si prin intermediul echipei de consiliere.

Mai mult chiar, un numar de intreprinderi mici si mijlocii din sectorul agro-alimentar au fost selectate pentru a dezvolta impreuna un program software de management a calitatii, in colaborare cu universitatile Wageninfen si Bon.

Proiectul include de asemenea si training-uri integrate si schimburi de experienta, care vor ajuta in rezolvarea problemelor si promovarea intelegerii si analizarii riscului.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top