Sprijinirea regiunilor europene

 

Unii critici afirma ca Europa este doar o imensa birocratie federala. Nimic mai departe de adevar decat aceasta afirmatie. In ultimii 50 de ani, UE a oferit un masiv sprijin financiar si politic regiunilor din Europa, mai ales celor mai sarace.

Politicile regionale ale Europei au ca scop imbunatatirea posibilitatilor economice si sociale ale tuturor cetatenilor, in parte prin reducerea diferentelor dintre regiunile sarace si cele bogate. Mai multa egalitate presupune mai multa coeziune pentru Europa ca intreg – un punct in favoarea fondatorilor Europei care indemnau la masuri pentru a reduce „caracterul retrograd al regiunilor mai putin favorizate”.

Bani bine cheltuiti

In prezent, o treime din bugetul european este cheltuit pe imbunatatirea performantei economice si a concurentei din regiunile europene. Acest lucru se face prin intermediul „instrumentelor” (de tipul instrumentelor de investitii), cum ar fi Fondul European de Dezvoltare Regionala, care a oferit regiunilor sarace miliarde de euro destinate imbunatatirii perspectivelor de obtinere a unui loc de munca si sprijinirii economiei locale.

Un alt fond, „Fondul de Coeziune” finanteaza initiative in domeniul transportului si al protectiei mediului in regiunile mai putin avantajate ale Europei. Aceste initiative sunt importante mai ales in contextul unei Europe in expansiune, in care tarile nou intrate au adesea nevoie de acest tip de ajutor financiar.

Legand prietenii

Uniunea Europeana reuneste oameni pentru a lucra la proiecte ce pun bazele unor relatii culturale, economice si sociale, dincolo de granitele regionale si nationale. Sutele de proiecte cofinantate de Uniunea Europeana si tarile membre demonstreaza acest lucru: de exemplu, milioane de euro sunt cheltuiti in prezent pentru a imbunatati legaturile de transport si infrastructura ce vor apropia teritoriile Peninsulei Iberice, in trecut destul de izolate, de restul Europei.

Alte exemple includ Initiativa „Alpeuregio”, care a unit regiunile alpine din Italia si Austria cu scopul imbunatatirii performantei economice; sau proiectul IRMA care contribuie la prevenirea inundatiilor de-a lungul Rinului de Nord in sase tari. Acestea sunt doar cateva dintre succesele obtinute de regiunile Europei.

Beneficiar: Membri Uniunii Europeana

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Vest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top