In 1999, Primaria Baia Mare a organizat un concurs de idei pentru revitalizarea zonei, in urma caruia au aparut solutii potentiale, dar si idei noi, dezbateri aprinse intre arhitecti, ingineri, cetateni ai orasului. Au urmat cativa ani de „batalii” pentru dezvoltarea si maturizarea unui proiect, pentru obtinerea finantarii, implementarea si startul revitalizarii zonei.
In ultimii trei ani, Centrul Vechi al municipiului Baia Mare a cunoscut o transformare majora. Sub piata nou pavata au fost introduse noi utilitati: conducte de apa si canalizare, instalatii electrice si de iluminat public, telecomunicatii, iar trei cladiri cu arhitectura deosebita au fost readuse la viata, printr-un proiect finantat cu fonduri Phare, a carui implementare a inceput in martie 2003.
Astfel, crezul unui grup de „visatori” a fost transpus in practica: cele trei cladiri plus piata ce apartine municipalitatii formeaza Millennium Business Centre, un centru de afaceri pentru antreprenorii din Baia Mare. Aici se afla birouri moderne, sali moderne de intalniri, conferinte si expozitii, amenajate cu bun gust si dispunand de sisteme de comunicatie de ultima ora.
„Millenium Centre” a fost inaugurat la data de 21 decembrie 2004 si a devenit un etalon pentru renovarea si dezvoltarea centrelor urbane, introducand in Romania conceptul de „regenerare urbana”. La inceput, nu multa lume a crezut in acest proiect. „A fost numit pentru ca a primit finantare in ultima clipa, din resturile de bani ramase in urma alocarii de fonduri nerambursabile pe schema de infrastructura mare”, spune Mitru.
Impactul acestei investitii a fost urias: Centrul Vechi, ocolit pana nu demult de firme, a devenit un punct important de atractie – Piata Millennium III. Au fost deschise restaurante si cafenele iar micile ateliere mestesugaresti, prafuite si uitate, au primit un imbold pentru dezvoltare. Investitorii, inspirati de schimbarea la fata a celor trei cladiri renovate prin proiect, au inceput, la randul lor, sa restaureze imobilele din jur.
Centrul de conferinte gazduieste acum evenimente importante, cu invitati din tara si din strainatate. In plus, mentalitatea s-a schimbat. Confruntati cu tranzitia, cu inchiderea minelor din zona si aparenta lipsa de perspective, baimarenii ajunsesera sa aiba o parere negativa despre sansele orasului lor. Acum, vazand revenirea la viata a centrului vechi, oamenii au inceput sa simta ca schimbarea este posibila si vor sa ia si ei parte la transformarea orasului.
„Acest proiect n-are nimic artificial. Nu am intentionat sa cream ceva care nu a existat deloc aici, in zona. Este mai degraba o intoarcere in timp, adaptata bineinteles la nevoile actuale. Noi vrem sa readucem targul in centrul urbei . Incepand din acest an, vom organiza aici diferite evenimente legate de traditie si mestesuguri. Noi avem traditie mestesugareasca, nu industriala.
De aceea, noua nu ne trebuie parcuri industriale, ci in primul incubatoare de afaceri pentru micii intreprinzatori, care au reprezentat candva puterea orasului. Trebuie sa gasim o noua mina de aur la Baia Mare. Fiecare oras din Austria sau Elvetia are ceva aparte care ii asigura dezvoltarea”, spune Petre Mitru. Proiectul a fost premiat de Ministerul Culturii cu Marele Trofeu al anului 2004 pentru Idei de Restaurare si Revitalizare a unei Zone Istorice.
Acesta este unul din cele 128 de proiecte de infrastructura locala si regionala, finantate de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei, prin programul Phare CES.
Beneficiar: Primaria Baia Mare, Consiliul Local Baia Mare
Date contact: Petre Mitru, email: [email protected]
Regiunea: Regiunea de dezvoltare Nord-Vest
Finantare: 4,377,230 Euro (75 % prin Phare, 25% cofinantare Guvernul Romaniei)