Centrul de Servicii Sociale Dej

 

Situatia varstnicilor din municipiul Dej nu a reprezentat niciodata o prioritate majora a sistemului de asistenta sociala, iar acest lucru este cu atat mai vizibil cu cat accentul s-a pus de cele mai multe ori pe anumite prestatii sociale, prestatii acordate conform unor prevederi legale stricte, care au de obicei in vedere o singura nevoie identificata: cea financiara.

Avand insa in vedere faptul ca varsta a III-a aduce cu sine o multitudine de alte probleme si nevoi specifice – sociale sau individuale, care de regula sunt ignorate sau puse intr-un plan secund, s-a impus crearea Centrului de Servicii Sociale, institutie care sa vina in sprijinul varstnicilor, al familiilor lor, prin oferirea unei forme active de suport – la Centrul de Zi sau la domiciliu ( asistenta medicala, consiliere sociala si psihologica, ingrijire la domiciliu), toate acestea avand ca scop depasirea unor situatii vulnerabile si de dependenta, precum si reintegrarea sociala a persoanelor de varsta a III-a.

Demararea proiectului „Centrul de Servicii Sociale” a reprezentat o provocare pentru intreaga echipa, cu atat mai mult cu cat acesta a fost primul proiect social de o asemenea anvergura la nivel local, prin caracterul sau inovator. In acest moment, dupa trei ani de la initierea proiectului, se poate spune ca impactul acestuia in comunitate a depasit cu mult asteptarile noastre.

In prezent, la Centrul de Zi sunt inscrise peste 500 de persoane, aproximativ 50 de persoane frecventand zilnic Centrul de zi si participand activ la activitatile acestuia.

Activitatile desfasurate aici sunt multiple si complexe, iar scopul acestora este socializarea. Fiecare membru al centrului este intampinat cu deschidere de catre personalul centrului, care incearca sa creeze un climat familial, cald.

Am constatat in timp ca, desi ne-am propus obtinerea independentei beneficiarilor, multi dintre acestia au dezvoltat pe parcurs o „dependenta pozitiva” vis-a-vis de activitatile si personalul care lucreaza in cadrul centrului.

Un exemplu foarte drag noua este doamna Varga, in varsta de 76 de ani, singura, care a beneficiat de serviciile de ingrijire la domiciliu aproximativ 9 luni. Odata cu depasirea situatiei care a generat dependenta ( o fractura de sold), d-na Varga s-a mutat la Cluj-Napoca, sa fie alaturi de rudele sale.

Cu toate acestea inca este un membru activ al centrului nostru, participand la evenimentele si manifestarile realizate cu diverse ocazii: Craciun, Paste, 8 Martie.

Cazurile prezentate mai sus sunt doar cateva exemple, insa situatiile de acest fel sunt multiple si foarte diverse, in spatele fiecarui varstnic care vine la Centrul de Zi existand o poveste, o situatie uneori mai simpla, alteori mai complexa, motiv pentru care fiecare caz este abordat individual, incercand sa identificam nevoile, si sa gasim impreuna resursele care sa determine depasirea situatiei dificile.

Beneficiar: Primaria Dej
Date contact: www.primaria.dej.ro
Regiunea: Nord-Vest

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Vest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top