Jurnalist britanic: Cine se gândea acum 5 ani că unul dintre cele mai importante startup-uri tech europene va fi o companie românească?

UiPath.png

Publicația britanică de antreprenoriat Sifted, susținută de Financial Times, remarcă, marți, ascensiunea uimitoare a companiei IT româno-americane UiPath, care a ajuns să fie evaluată la 10,2 miliarde de dolari, în urma celei mai recente runde de finanțare obținute.

„Cine ar fi crezut în urmă cu cinci ani că unul dintre cele mai importante startup-uri tech europene avea să fie azi o companie românească sofware as a service, UiPath? Dar iată compania care valorează acum 10,2 miliarde de dolari după ce a strâns încă 225 milioane de dolari, luna aceasta”, scrie Sifted.eu, sub semnătura lui Tim Smith.

El enumeră pe urmă și alți „unicorni” care provin din Europa: Veeam, Monday, DarkTrace, JFrog, Celonis, Collibra, Sisense, TalkDesk și WalkMe. „Mulți sunt rivali redutabili ai unor giganți SaaS din SUA, ca like Salesforce, Dropbox și Docusign”.

Sifted.eu observă astfel că actuala criză coronavirus a crescut interesul investitorilor și al clienților pentru startup-urile de software online pe bază de abonament, pentru întreprinderi, pe măsură ce companiile mari din întreaga lume și-au accelerat transformarea digitală. Companii SaaS listate la bursă, ca Zoom și Twilio, și-au crescut valoarea pe perioada carantinei și autoizolării pentru prevenirea răspândirii coronaviruslului.

Publicația britanică pune însă la îndoială ascensiunea pe termen mediu a startup-urilor SaaS, pe fondul pandemiei COVID-19.

„Sunt și riscuri mari. O încetinire economică va conduce și la subțierea bugetelor și la scăderea cererii pe termen mediu? Falimentul multor afaceri mici va însemna și dezastrul unora din acest sector?”.

Reamintim că, săptămîna trecută, compania IT româno-americană UiPath a ajuns la o valoare estimată de 10,2 miliarde de dolari, în urma unei noi runde de investiții, cu participarea gigantului chinez Tencent. Firma fondată la București de Daniel Dines și Marius Tîrcă ajunge astfel la statutul de „decacorn”, adică o companie evaluată la cel puțin 10 miliarde de dolari înainte de listarea la bursă.

Runda de investiții de serie E obținută acum, de 225 milioane de dolari, este condusă de fondul de investiții Alkeon Capital. La finanțare mai participă Accel, Coatue, Dragoneer, IVP, Madrona Venture Group, Sequoia Capital, Tencent, Tiger Global, Wellington și T. Rowe Price Associates Inc.

“Această finanțare ne permite să accelerăm ambițiile platformei noastre pentru a răspunde cererilor în creștere ale clienților noștri și pentru a extinde oportunitatea extraordinară de a face automatizarea accesibilă pentru un miliard de citizen developers – conducând la transformarea fiecărei afaceri intr-o afacere software”, a transmis Daniel Dines, cofondator și CEO al UiPath, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Cu peste 400 de milioane USD în ARR (venituri anuale recurente), UiPath este una dintre companiile de enterprise software cu cea mai rapidă creștere din întreaga lume, se mai arată în comunicatul companiei fondate la București.

Cine este UiPath
Compania de softare UiPath a fost înființată în anul 2005, la București, de Daniel Dines (foto) și Marius Tîrcă, doi IT-iști români care au lucrat la mari companii din SUA și s-au întors în țară pentru a face propriile afaceri.

“Povestea UiPath a început la sfarşitul anului 2005 când mi-am lăsat locul de muncă de la centrul Microsoft. Tot timpul mi-am dorit să mă întorc în România să pornesc o companie. Şi atunci a fost momentul potrivit pentru mine. Totul s-a petrecut la sfârşitul unui ciclu de viaţă al unui produs Microsoft şi de aici mi-a venit ideea de a lucra în automatizari în procese de business”, povestea Daniel Dines, într-un interviu HotNews.

În 2005 a revenit în Romania, a început prin a oferi consultanță software la diverse companii pentru a putea să finanțeze dezvoltarea de produse proprii. “Era foarte greu atunci, practic nu avem nicio idee despre cum se face un produs, ce înseamnă să-l comercializezi. Pur și simplu am sărit în Ocean. Bineînțeles că am făcut toate greșelile posibile din lume. Pe vremea aceea nu avem nicio idee despre ce înseamnă un startup, care sunt mecanismele, cum trebuie început”, povestește fondatorul UiPath… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.