Urgenta – apelati 112!

 

Imaginati-va ca sunteti in vacanta intr-o alta tara din UE si sunteti martor la producerea unui accident. Sunteti singura persoana prezenta si trebuie anuntata ambulanta sau politia. Ce puteti face? Apelati 112, bineinteles.

Numarul 112 este numarul de telefon european unic pentru urgente. Apelati 112 in oricare dintre statele membre UE, precum si in cateva dintre tarile nemembre UE, cum ar fi Islanda, Liechtenstein si Norvegia, pentru a solicita ajutor din partea serviciilor de urgenta. Indiferent unde va aflati, trebuie sa va amintiti doar un singur numar de telefon pentru urgente: 112.

In unele tari, numarul 112 a devenit unicul numar pentru apelurile de urgenta. In alte tari, acesta functioneaza pe langa numerele nationale pentru apelurile de urgenta. In ambele cazuri, apelul catre 112 va face legatura cu serviciul de urgenta solicitat.

Ajutor la indemana.

Necesitatea utilizarii unui singur numar pentru apeluri de urgenta in toata Uniunea se datoreaza cetatenilor europeni care calatoresc din ce in ce mai mult in alte tari pentru vacante, afaceri sau agrement. Astfel a fost stabilit numarul 112 in anul 1991. Incepand din acel moment, tarile UE au creat infrastructura necesara functionarii numarului 112, iar acum sunt obligate sa garanteze faptul ca numarul 112 este apelabil de la un telefon fix sau mobil.

Lucrarile la imbunatatirea sistemului sunt inca in desfasurare. In special, pentru a permite serviciilor de urgenta din tarile UE localizarea exacta a locului de unde s-a primit apelul. Acest fapt are o importanta majora pentru a garanta trimiterea ajutorului in cel mai scurt timp posibil. De asemenea, statele membre trebuie sa asigure disponibilitatea preluarii apelurilor in limbi straine si sa informeze cetatenii despre existenta numarului 112.

Beneficiar: Membrii Uniunii Europeane

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Vest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.