Apare in ziare … si chiar si la televiziune

 

Intrebati oamenii pe care ii cunoasteti, ce cred despre “cooperarea transfrontaliera” si probabil veti afla ca multi dintre ei nu stiu despre ce vorbiti. Totusi, in spatele acestui concept stau numeroase realizari, care deseori au efect asupra vietii oamenilor, in zonele de frontiera si se pot dovedi destul de interesante, daca persoanele au fost informate despre ele.

Informarea oamenilor reprezinta scopul proiectului inceput in 1998 in regiunea italiana Friuli-Venezia Giulia, unde o data la doua saptamani este publicata o pagina pe aceasta tema in cinci ziare regionale, inclusiv in “Primorski Dnevnik”, ziarul minoritatii slovene din Italia.

Din doua in doua saptamani, cititorii acestor ziare, care au un “combinat de imprimare” cu 120 000 de copii, sunt capabili sa afle ce se intampla in zona de cooperare transfrontaliera si ceea ce se planifica. Articole sunt, de asemenea, traduse in limba germana, publicate in presa austriaca si totodata au fost compilate in trei rezumate.

In vara anului 1999, in urma unui sondaj referitor la fiecare din cele cinci ziare dedicate acestei pagini de informatii, s-au obtinut rezultate foarte utile in imbunatatirea aspectului si continutului de sectiune.

Actiunea nu a fost limitata la presa scrisa. Un acord incheiat la inceputul anului 2000 cu birourile regionale de emisie ale companiei italiene a dus la producerea unei versiuni de televiziune (12 programe difuzate la fiecare doua saptamani) si o versiune de radio (24 programe difuzate o data pe saptamana) cu aceste informatii.

Continuarea initiativei in cadrul programelor INTERREG III din Italia / Slovenia si Italia / Austria este in prezent examinata, iar planuri viitoare constau in gestionarea de noi Departamente Autonome de Relatii Internationale.

Cost total: 438 988 euro
Contributia UE: 219 494 euro

Contact:
Regione Autonoma Friuli-Venezia Giulia
Ufficio di Collegamento – Bruxelles
Rue Wiertz 50/28
B – 1050, Brussels
Belgique-Belgie
Tel.: +39 040 3775078
Fax: +39 335 7585448
E-Mail: [email protected]

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.