Orasul Nicephore: imaginea, sunetul si centrul de realitate virtuala

 

Chalon-sur-Saone (Bourgogne, Franta)

Chalon-sur-Saine (50 000 de locuitori) este locul de origine a fotografiei. Aici, Nicephore Niepce, inventatorul procesului fotografic, s-a nascut la sfarsitul secolului 18. Astazi, orasul are unul din cele mai importante muzee de fotografie din lume. Chalon este, de asemenea, locul de origine al Institutului de Imagini de la Scoala Nationala Superioara de Arte si Meserii (ENSAM), precum si o fabrica Kodak, a caror 1 800 de angajati furnizeaza pietele europene si mondiale.

Pentru a stimula creativitatea si pentru a favoriza dezvoltarea regiunii de sud Burgundia, Comunitatea Greater Chalon Urban a decis sa se indrepte spre aceasta cultura si know-how, in vederea crearii unui centru international axat pe tehnologiile digitale de imagine, sunet si realitate virtuala.

Crearea “Orasului Nicephore” pe locul unei foste rafinarii de zahar a fost inspirat de exemplul din Niepce care, el insusi, a fost antreprenor reinnoit si inginer, precum si un artist. Combinand experimentarea stiintifica cu ambitii economice, proiectul isi propune sa dezvolte utilizarea tehnologiei digitale, prin companii care deservesc diverse sectoare, cum ar fi cele industriale (de automobile, industria aeronautica si nucleara), patrimoniu, arhitectura, medicina, audiovizuale si jocuri video.

Aceasta “platforma de resurse si schimburi de sunet si imagine”, asa cum ar defini-o promotorii sai, este sub forma unui amestec de investitii in societate (IMM-ul Orasul Nicephore), constand din autoritatile locale, si institutii stiintifice si culturale (Universitatea din Burgundia, Laboratoare de Centrul National pentru Cercetare stiintifica, la Conservator etc) si partenerii privati.

Multumita cooperarii marilor companii (Areva, France Telecom, Saint-Gobain, FED, Kodak, etc), oferind astfel, grupurilor bancare locale, abilitati si know-how. Orasul Nicephore administreaza un ciclu complet de prelungire de la inovare la dezvoltarea produselor, inclusiv toate etapele de transfer de tehnologie si crearea intreprinderilor.

Centrul reuneste o gama larga de know-how din mai multe domenii: imagini 3D (modelare, simulare, imersiune virtuale, etc), design-ul continutului audiovizual si digital (de inalta definitie post productie, efecte speciale video, de film 3-D , Etc), tehnologii de sunet (inregistrare, crearea de sunet, etc) de conservare si de gestionare a bazei de imagine, etc.

Sectoarele de activitate, pe cat sunt de strategice, pe atat sunt de variate: inginerie (modelare, simulare, proiectare), patrimoniul cultural si muzeografie (arhivarea digitala, de management de arhive fotografice), arhitectura si urbanism (organizarea si functionalitatea cladirilor, proiect de vizualizare), medicina (organism de modelare, imagistica medicala, de instruire, asistenta operationala), productie si jocuri video.

Echipamentul extensiv, care este partajat intre parteneri si care functioneaza ca o retea de banda larga, sta la baza dezvoltarii economice a Orasului Nicephore ca un centru virtual de imersiune, care este unic in Europa:
– “Laboratoarele Nicephore” sunt un suport strategic pentru crearea, experimentarea si dezvoltarea industriala a imaginilor digitale si a sunetului. Cu o sala de proiectie experimentala ce are o dimensiune de 100 mp, viziune 3D si sunet digital spatial, un complex video de inalta performanta, echipamente de relief si realitate virtuala, precum si cu un laborator de post-productie si procesare a sunetului, Laboratoarele Nicephore sunt deschise pentru promotorii de proiect, cercetatori, companii si diferitilor parteneri ai Orasului Nicephore.
– In domeniul video digital, sintetizarea imaginii, efectele speciale, ingineria software si animatia, utilizatorii au de asemenea acces la echipamentul de la Institutul de Imagini ENSAM, inclusiv la “MoVE” (Mediu Virtual Modular), o camera de imersiune virtuala care conecteaza utilizatorul modele in marime naturala si realitati care nu exista inca. Companii, cum ar fi PSA Peugeot Citroen il utilizeaza pentru a testa noi produse si procese.
– “Media pol” de la Chalon-sur-Seine, Camera de Comert si Industrie din Autun si Louhans este un spatiu de inalta tehnologie care ofera o concentratie a celui mai recent know-how in informatii si de tehnologii de comunicare.

O atentie deosebita este acordata de asemenea pentru a sprijini promotorii proiectului. Laboratoarele Nicephore, de exemplu, reprezinta Biroul Regional al Intreprinderilor Europene si Centru de Inovare aflat in Dijon, capitala regiunii Burgundia.

In aceasta calitate, ele ofera o gama larga de servicii (studii juridice si de marketing, elaborarea de planuri de afaceri, supravegherea de proiecte europene in curs de desfasurare, etc), in special de catre retelele cu toate institutiile partenere din Bourgogne.

In viitor, dupa ce vor fi testat proiectele lor la Laboratoarele Nicephore, companii deja existente sau in curs de creare, vor avea ocazia sa se dezvolte intr-un incubator de afaceri. Aceasta structura gazda de inalta tehnologie, a fost pusa in functiune inca din ianuarie 2005 si ofera un sistem progresiv de servicii personalizate.

Exista cinci birouri disponibile pentru companii, pentru inchiriere pe perioade de pana la 24 de luni si o sala de reuniuni comune este la dispozitia lor. O zona deschisa, cu sapte posturi de lucru si cu acces controlat in mod eficient este operationala 24 de ore pe zi si proiectat pentru a se adapta la nevoile de fiecare utilizator.

ADERC (Agentia de Dezvoltare Economica a regiunii Chalon-sur-Saone), care este ea insasi bazata pe zona incubatorului de afaceri, permite companiilor sa-si pastreze nivelul cheltuielilor generale scazut si sa se concentreze pe afacerea lor de baza.

Companiile se pot muta mai tarziu la orice alt sediu, potrivit pentru dezvoltarea lor, inclusiv un “Enterprise Hotel”, care va fi infiintat la acelasi sediu ca si Laboratoarele Nicephore si viitorul Muzeu Niepce, ca parte a acestui ansamblu, cu o abordare de a crea o zona de inalta tehnologie dedicata imaginii, sunetului si realitatii virtuale. In acest sens, Orasul Nicephore este o parte a unei operatiune mai mari de reabilitare a unui district al orasului de Chalon-sur-Saone.

Parteneriatul Orasul Nicephore este condus de marea Comunitate Urbana Chalon si primeste finantare de 4.4 milioane euro prin intermediul programului regional pentru inovarea actiunilor, “Vibratis”. Finantatorii sai sunt FEDR-ul Uniunii Europene (50%), Consiliul Regional al Burgundia (25%), marea Comunitate Urbana Chalon (20%) si Camera de Comert si Industrie (5%). Costurile de renovare a fostei rafinarii de zahar ca si cladire centrala a Laboratoarelor Nicephore, sunt in valoare de 2.6 milioane de euro, finantate de Uniunea Europeana (50%, de la FEDR), guvernul central (20%), marea Comunitate Urbana Chablon (20% ) si de consiliul regional Saone-et-Loire (10%).

Cost total: 7 000 000 euro
Contributia UE: 3 500 000 euro

Contact
Nicephore Cite
Directeur
Michel , Drouet
34 Quai St-Cosme
F – 71100 , Chalon-sur-Saone
France
Tel.: +33 3 85 42 06 55
Fax: +33 3 85 42 06 61
E-Mail: [email protected]

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.