Experimentul meu: FACEBOOK în Managementul de Proiect

Am fost mereu puţin sceptică în ceea ce priveşte utilizarea reţelelor de socializare în domeniul Managementului de Proiect. Să nu mă înţelegeţi greşit folosesc Facebook în fiecare zi, mai ales pentru a intra în legătură cu prietenii. Totuşi nu am crezut niciodată că aş putea să folosesc o reţea de socializare pentru a realiza un proiect.

Într-un final am decis să utilizez Facebook-ul pentru un proiect pe termen scurt cu echipa mea ca să verific dacă această decizie a fost de ajutor sau mi-a creat obstacole şi mai mari. Astfel, fiecare membru al echipei şi-a creat un cont de “afaceri” pe Facebook, ne-am “împrietenit” şi, prin urmare, am creat un grup mic în care fiecare din noi avea posibilitatea să vizualizeze mesajele transmise în cadrul contului respectiv. I-am rugat pe fiecare din membrii echipei să intre pe contul lor alternativ de Facebook pe parcursul zilei ori de câte ori au posibilitate şi este necesar şi să posteze pe peretele lor, în principiu dimineaţa şi după-masa, un anunţ privind stadiul activităţilor individuale. Acest deziderat a urmărit două chestiuni – în primul rând să îmi confirme că membrii echipei au fost activi pe cont şi disponibili în acelaşi timp şi, în al doilea rând, să îmi ofere informaţii privind activităţile desfăşurate în decursul zilei respective.

Pentru sedinţele de brainstorming, am folosit chat-ul şi video-conferinţa oferită prin Facebook, iar pentru “cartografierea” ideilor membrilor echipei şi întocmirea unor diagrame s-a folosit o aplicaţie soft https://www.mindmeister.com/.

Din păcate această aplicaţie nu este Inclusă în Facebook dar puteţi să o accesaţi print-un cont de Facebook. Pentru distribuirea documentelor s-au folosit serviciile oferite prin intermediul site-ului http://docs.com/, care ne-a permis să creăm şi să descărcăm documente MOffice: Doc, Excel şi Power Point.

Am constatat că întreaga echipă a fost capabilă să colaboreze, discute idei, planuri şi să analizeze diferite documente.

În concluzie, cred că Facebook-ul ar putea fi cu adevărat un instrument de colaborare funcţional pentru realizarea unor proiecte mai complexe dacă s-ar crea unele aplicaţii în acest sens. Am încredere că viitorul Facebook-ului va încorpora aceste aplicaţii şi îl va face mai productiv şi util diverselor categorii de utlizatori.

Toate cele bune!

About Ioana Bandici

Absolventă a studiilor de masterat în specializarea “Managementul Proiectelor”, la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice “David Ogilvy” din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Admnistrative, Bucureşti. Deţin peste 6 ani experienţă în managementul de proiect şi peste 2 ani în managementul de program, dobândită atât ca expert în fonduri structurale în cadrul Autorităţi de Management pentru Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013, Serviciul Strategie şi Coordonare Program cât şi ca manager de proiect în cadrul administraţiei publice locale. Ofer consultanţă de specialitate în vederea accesării programelor de finanţare europeană cât şi în domeniul promovării şi dezvoltării iniţiative private. Ca formator de formatori, desfăşor training specializat în domeniul managementul de proiect.

2 thoughts on “Experimentul meu: FACEBOOK în Managementul de Proiect”

 1. Mada Radu spune:

  Cu totii stim ca in majoritatea organizatiilor sunt utilizate diverse aplicatii pentru chat si rapoarte de activitati. Nu este necesar sa existe “altceva/altcineva” care sa fie implicat in treburile tale.

 2. andrei spune:

  Utilizarea facebook-ului mi se pare ca si cum ti-ai tine contabilitatea cu documentele asezate intr-un dulap deschis, pe trotuarul din fata firmei.
  E posibil sa nu ai nimic de ascuns, dar e o modalitate aiurea de a o face.
  In plus, e un “altceva/altcineva” implicat in treburile tale interne.
  E fara rost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.