Facilități la plata creditelor acordate de bănci și IFN-uri pentru anumite categorii de debitori

acte-1000x540.jpg

Ordonanța de urgență nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori („OUG 37/2020”) a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 30 martie 2020.

OUG 37/2020 stabilește o serie de facilități la plata creditelor acordate de către instituțiile de credit și instituțiile financiare nebancare pentru anumite categorii de debitori, fiind reglementată posibilitatea suspendării plății ratelor de credit pe o perioadă de maxim 9 luni, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020.

1. Cine sunt beneficiarii?

Beneficiarii prevederilor OUG 37/2020 sunt:

* debitorii persoane fizice;
* debitorii persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, cu excepția instituțiilor de credit, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de OUG 37/2020:

  • (1) întrerup activitatea total sau parțial ca efect al deciziilor emise de autoritățile publice competente și dețin certificatul de situații de urgență (CSU tip 1) sau (2) dețin certificatul pentru situații de urgență, prin care se constată diminuarea veniturilor cu minimum 25% în luna martie 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie și februarie 2020 (CSU tip 2) (1);
  • și nu se află în insolvență la data solicitării suspendării rambursării creditului.

2. Care sunt condițiile pentru aplicarea suspendării?

Pentru a putea solicita aplicarea suspendării, trebuie îndeplinite următoarele condiții: veniturile debitorilor să fi fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de epidemia COVID-19; creditele să fie acordate până la data intrării în vigoare a OUG 37/2020, să nu fi ajuns la maturitate și creditorul să nu fi declarat scadența anticipată a acestuia; să nu se fi înregistrat restanțe cu privire la aceste credite până la 16 martie 2020 (i.e., data instituirii stării de urgență pe teritoriul României) sau, dacă s-au înregistrat, debitorii să fi efectuat plata acestora până la solicitarea suspendării; debitorul trebuie să depună o solicitare în acest sens în cel mult 45 de zile de la data intrării în vigoare a OUG 37/2020.

3. Care sunt tipurile de credite pentru care se poate solicita suspendarea la plată?

Măsura suspendării se aplică tuturor tipurilor de credite acordate de instituțiile de credit/instituțiile financiare nebancare, inclusiv sucursalele din România ale instituțiilor din străinătate, precum: creditele de consum, creditele ipotecare, inclusiv creditele acordate prin programul „Prima Casa”, contractele de leasing financiar, overdraft, creditele de investiție sau alte forme de creditare.

Sunt excluse de la aplicarea OUG 37/2020 contractele de leasing operațional, creditele tip furnizor acordate de parteneri comerciali sau împrumuturile acționarilor acordate intra-grup.

4. Care sunt efectele suspendării?

Debitorii pot solicita suspendarea plății ratelor de credit (capital, dobânzi și comisioane) pentru o perioadă de minim 1 lună și maximum 9 luni (dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020). Maturitatea creditului se prelungește cu o durată egală cu perioada suspendării.

Pe perioada suspendării se calculează dobânda corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată. Ca regulă, pentru toate categoriile de credit cu excepția creditelor ipotecare… Mai multe detalii aici. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.