Fonduri de investiții susținute de Uniunea Europeană

bani-716x300.jpg

OBIECTIV

Antreprenorii români pot apela la fonduri de investiții pentru finanțări de capital de risc. Pe scurt, fondul de investiții oferă firmei beneficiare o finanțare și primește în schimb un pachet minoritar de părți sociale. În ultimii 2 ani, cel puțin 3 fonduri de investiții românești susținute de Uniunea Europeană au apărut pe piață oferind finanțări de la 25.000 de euro la 5 milioane de euro: GapMinder, Early Game Venture, Morphosis Capital. Un alt fond românesc de investiții pentru startup-uri este Roca X, constituit de un grup de oameni de afaceri cu experiență.

FONDURI DE INVESTIȚII PENTRU START-UP-URI DE IT EUROPENE

  • EQT Ventures – 660 de milioane de euro

Fondul EQT Ventures II , în valoare de 660 de milioane de euro, destinat startup-urilor europene. Firma de investiții EQT Ventures, cu sediul principal la Stockholm, Suedia, vrea să acorde runde de finanțare de serie A, B și C, adică în zona 4 milioane de dolari – 50 de milioane de dolari. Detalii aici. 

  • Accel Partners – 575 de milioane de dolari

Fondul Accel Partners este cunoscut pentru că a făcut investiții timpurii în startupuri care între timp au devenit companii uriașe, printre care Facebook, Dropbox, Flipkart, Slack. Detalii aici. 

  • Northzone – 500 milioane dolari

Firma de investiții suedeză Northzone a lansat un nou fond. de 500 de milioane de dolari.
Northzone IX va căuta startup-uri din Europa și de pe Coasta de Est a SUA, care se adresează consumatorilor sau companiilor. În mod obișnuit, Northzone face investiții cuprinse între 1 milion și 20 de milioane de euro într-un startup.
Printre startup-urile celebre în care au băgat bani suedezii se numără Spotify, Kahoot! sau Catawiki. Detalii aici. 

  • Balderton Capital – 400 de milioane de dolari

Noul fond de 400 de milioane de dolari va fi gestionat de o echipă de 15 investitori, distribuiți în birourile de la Londra, Paris și Berlin. Balderton Capital a mai finanțat, printre altele, aplicația fintech Revolut și platforma de pariuri online Betfair. Detalii aici. 

  • Acton – 215 milioane dolari

Firmade investiții germană Acton Capital a lansat un nou fond, de 215 milioane de dolari, pentru startup-uri europene de tehnologie. Acton Fund V acordă finanțări de câte 5 – 20 de milioane de dolari unor startup-uri aflate în etapa de creștere din Germania și restul Europei (75%) și din America de Nord (25%). Detalii aici. 

  • Earlybird Venture Capital

Firma germană de investiții Earlybird Venture Capital administrează 3 fonduri independente, care acoperă Europa de Vest, Europa Centrală și de Est și Turcia, precum și un fond dedicat domeniului sănătății. Detalii aici. 

  • Atomico

Cu sediul central la Londra, Atomico este unul dintre cele mai mari fonduri de investiții care finanțează startup-uri IT europene. În 2017, a lansat Atomico IV, în valoare de 765 de milioane de dolari, considerat la vremea aceea cel mai mare fond de capital de risc din Europa, pentru investiții de serie A în startup-uri. Detalii aici. 

  • A/O PropTech – 250 milioane euro

Firmă de investiții de venture capital destinată startup-urilor proptech din Europa. Compania de investiții urmărește să finanțeze startup-uri IT care ridică nivelul de tehnologie, transformând industria imobiliarelor, pentru a o face mai orientată către date, mai transparentă și mai eficientă”. Detalii aici. 

  • RTP Global III – 650 milioane dolari

Fondată în anul 2000 sub numele de ru-Net, compania rusă de venture capital RTP Global spune că a investit în 90 de companii de tehnologie din 10 țări. Fondul de investiții rusesc va finanța companii early stage din Europa, America de Nord, India și Asia de Sud-Est, companii care activează în domenii tech precum: mobilitate; inteligență artificială (AI); software as a service (SaaS); tehnologii financiare (fintech); tehnologii în domeniul sănătății (healthtech); tehnologii în domeniul imobiliarelor (proptech); tehnologii în domeniul asigurărilor (insurtech); sporttech (sport, pariuri sportive etc.). Echipele de investiții ale RTP Global III sunt distribuite în birouri la Moscova, Londra, New York, Bangalore și Singapore. Detalii aici. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.