Faliment iminent al firmelor de pe POSDRU

posdru-vinovat.jpg

Organizatiile nonguvernamentale si firmele care gestioneaza programe pe bani europeni au concediat oameni si si-au vandut proprietatile.

Aproape 150 de asociatii nonguvernamentale, firme si institutii care deruleaza proiecte europene in cadrul Programului Operational pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) au cerut Guvernului Victor Ponta sa nu se mai victimizeze si sa nu mai arunce vina pe fosta guvernare, ci sa gaseasca urgent solutii de finantare. “Sa arate ca pot depasi obstacolele, daca nu, sa ne solicite ajutorul, ca stim inclusiv sa construim argumente pentru Comisia Europeana“, a spus Corina Dragomirescu, de la Academia de Advocacy, Timisoara.

Reamintim ca fondurile europene aferente POSDRU au fost suspendate la inceputul lui iulie, dupa ce Comisia Europeana a cerut autoritatilor rezolvarea problemelor de management si de verificare a proiectelor. Termenul-limita pentru repararea erorilor de sistem este 6 octombrie, iar pana atunci Guvernul a promis ca va rambursa cheltuielile de pe proiecte din bani de la bugetul de stat, urmand ca apoi sa deconteze la Bruxelles aceste facturi.

Daca datoriile statului catre ONG-uri nu vor fi platite pana la 30 septembrie,  majoritatea beneficiarilor vor da faliment. Aproape ca nu exista beneficiar fara probleme financiare mari, arata sondajul realizat in randul celor 150 de asociatii si firme, iar 94% din ei au facut imprumuturi pentru a continua proiectul. Au sustinut cheltuielile din banii proprii (contractul semnat cu Autoritatea de management le impunea resurse pentru trei luni de activitate), apoi au luat credite de la banci.

Ateliere inchise, echipamente sechestrate

Restantele s-au adunat si la aceste imprumuturi, astfel incat s-a trecut la concedierea unor angajati, apoi la vanzarea cladirilor si terenurilor. Fundatia Dezvoltarea Popoarelor a concediat 80 de angajati, a vandut trei cladiri si a inchis o fabrica de termopane unde lucrau persoane cu dizabilitati. Are de primit de la stat aproximativ 10 milioane de lei, iar cea mai veche cerere de rambursare neonorata asteapta de 580 de zile.

Asociatia “Salvati Copiii” deruleaza doua proiecte strategice pe POSDRU, prin care urmeaza sa fie ajutati peste 5.000 de copii romi sau din familii cu probleme. Are de primit de la stat 500.000 de euro, ultimii bani i-au fost decontati in iunie 2011. In ianuarie n-au mai avut bani pentru derularea proiectelor, iar fostii angajati au acceptat sa lucreze cateva luni ca voluntari. In momentul de fata s-au blocat toate demersurile pentru aducerea la scoala a 2.500 de copii care nici macar nu au acte.

Eurotraining Solution ofera stagii de practica pentru elevii din 10 colegii. Din cauza restantelor la chirie le-au fost inchise atelierele unde se faceau stagiile si, apoi, le-au fost sechestrate echipamentele. “Pe fiecare cerere de rambursare am asteptat cam 178 de zile. Faci credite ca sa rezisti, dar trebuie sa returnezi ratele. De la un moment dat, bancile au refuzat sa mai imprumute beneficiarii POSDRU“, povesteste Marie Jeanne Iordache.

Riscuri

Unii dintre beneficiari s-au gandit sa dea in judecata statul roman pentru ca nu-si respecta obligatiile contractuale. Succesul actiunii in instanta este garantat, dar asta ar costa mult mai mult statul, deoarece despagubirile dictate in instanta nu pot fi platite cu fonduri europene.

Sursa: Adevarul

One thought on “Faliment iminent al firmelor de pe POSDRU”

  1. :-) spune:

    “Unii dintre beneficiari s-au gandit sa dea in judecata statul roman pentru ca nu-si respecta obligatiile contractuale” – GRESIT, AU DAT IN JUDECATA …!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.