Fermierii pot depune la APIA cereri pentru subventiile pe suprafata

Plug.jpg

PlugAgentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a demarat campania de primire a cererilor de plata pentru schemele/masurile de sprijin pe suprafata.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafata, fermierii trebuie sa depuna la Centrele APIA, pana pe 15 mai 2014, o singura cerere de plata. Pentru cererile de plata depuse incepand cu data de 16 mai, se vor aplica penalitati de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere. Dupa data de 9 iunie 2014, cererea de plata nu mai este admisa la calculul platii pentru anul in curs.

Pot beneficia de masurile de sprijin pe suprafata persoanele fizice si/sau juridice care exploateaza terenul agricol pentru care solicita plata, in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune etc. Daca proprietarul a dat terenul in arenda, l-a concesionat sau l-a inchiriat, sprijinul financiar pe suprafata respectiva va fi acordat celui care lucreaza terenul.

Sunt eligibile la plata exploatatiile cu suprafata de cel putin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafata de cel putin 0,3 hectare. In cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbustilor fructiferi, suprafata minima a parcelei trebuie sa fie de cel putin 0,1 hectare.

De asemenea, solicitantul trebuie sa respecte Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC) si Cerintele Legale in Materie de Gestionare (SMR) pe toata suprafata fermei.

Masurile de sprijin pe suprafata sunt:

  1. Schema de plata unica pe suprafata (SAPS);
  2. Ajutoare nationale tranzitorii (ANT):
  • ANT 1- culturi in teren arabil;
  • ANT 2- in pentru fibra;
  • ANT 3- canepa pentru fibra;
  • ANT 4- tutun;
  • ANT 5- hamei;
  • ANT 6- sfecla de zahar.

3. Schema de plata separata pentru zahar;

4. Schema de sprijin pentru orez din zonele defavorizate altele decat zona montana;

5. Plati compensatorii pentru masurile de dezvoltare rurala: se continua angajamentele aflate in desfasurare. Pentru angajamentele care au fost finalizate inanul 2013 se accepta prelungirea lor cu un an, pentru anul 2014, sub rezerva aprobarii PNDR de catre Comisia Europeana.

  • Masura 211 – Plati compensatorii pentru zonele montane defavorizate;
  • Masura 212 – Plati compensatorii pentru zonele specific si semnificativ defavorizate din punct de vedere natural.
  • Masura 214 – Plati de Agro-mediu*:
  1. Pachetul 1 (P1) – Pajisti cu inalta valoare naturala;
  2. Pachetul 2 (P2) – Practici agricole traditionale;
  3. Pachetul 3 (P3) – Pajisti importante pentru pasari;
  4. Pachetul 4 (P4) – Culturi verzi;
  5. Pachetul 5 (P5) – Agricultura ecologica;
  6. Pachetul 6 (P6) – Pajisti importante pentru fluturi;
  7. Pachetul 7 (P7) – Terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu.

*Se pot combina pe parcela: P1 cu P2 sau P4 cu P5. Nu se pot combina pe parcela P4 cu P7.

Un element important si in Campania 2014 este aplicatia IPA Online, prin intermediul careia fermierii deja inregistrati la APIA in campanile precedente, si care intentioneaza sa solicite sprijin pe suprafata in anul 2014, prin acces la internet, pot sa completeze electronic declaratia de suprafata, sa vizualizeze si, dupa caz, actualizeze propriile parcele – fata de parcelele digitizate si/sau controlate pe teren in campania anterioara.

De asemenea, fermierii isi pot digitiza parcele noi prin identificarea pe ortofotoplanurile disponibile in baza de date (LPIS) a APIA. Aplicatia IPA Online pune la dispozitia fermierilor rezultatele controalelor pe teren din anii anteriori, precum si avertizari privind calitatea digitizarii parcelelor agricole si avertizari privind respectarea anumitor cerinte de eco-conditionalitate.

Totodata, aplicatia IPA Online informeaza fermierul daca parcelele digitizate sunt situate in zone eligibile pentru platile compensatorii pentru masurile de dezvoltare rurala.

Schemele/masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Document anexat:

Anuntul APIA, cuprinzand Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC) si Cerintele Legale in Materie de Gestionare (SMR) – PDF

Sursa: APIA

Doriti sa obtineti subventii sau ajutoare de stat pentru agricultura?

Simtiti ca nu mai faceti fata birocratiei si ca aveti nevoie
de ajutor?

Cereti ajutorul expertului Finantare.ro, Antoniu Poienaru!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top