Fermierii trebuie sa dea subventiile inapoi din cauza supradeclararii terenurilor

fermier-credit.jpg

tineri_fermieriFermierii au fost pagubiti in 2015 din cauza secetei, iar acum sunt somati de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) sa inapoieze banii din subventii. Motivul este legat de supradeclararea terenurilor agricole pentru care multi agricultori au fost dati in judecata de APIA si, cum producatorii au pierdut procesele, desi au cerut subventii pentru suprafetele pe care le detin in acte.

Agricultorii sunt pagubiti de stat mai ales din vina primariilor si a neconcordantei hartilor cadastrale. Un fermier care stie ca are un teren agricol de 5.000 de metri patrati, conform actelor, depune cerere pentru subventii aferente acelei suprafate, dar cand intra in esantionul de control, se dovedeste ca de fapt lucreaza un teren mai mic si este apoi obligat sa dea banii inapoi.

Erori la primarii
Problemele reale sunt legate de erori ale primariilor care nu-i anunta pe proprietarii de terenuri agricole ca au fost facute lucrari de utilitate publica pe o parte din suprafata pe care fermierii o detin in acte sau ca exista neconcordante intre planurile cadastrale. Toate aceste probleme ar trebui sa fie solutionate de catre administratia locala, iar proprietarii ar trebui sa fie despagubiti in unele situatii. In loc sa se intample asa, fermierilor li se cer banii inapoi din subventiile date de APIA pentru suprafetele de teren agricol lucrat, daca se constata, in urma masuratorilor, ca suprafata din acte este mai mica decat cea reala.

Cei mai multi nu vor sa plateasca si nici nu inteleg din ce motiv ar trebui sa dea banii inapoi. Astfel se ajunge in instanta, unde tot fermierii sunt cei care pierd, pentru ca faptic detin suprafete mai mici decat scriptic, lucru de neinteles pentru proprietari. „Sunt oameni care timp de cinci ani nu au fost controlati si si-au luat banii pe suprafetele mai mari, dar daca in al saselea an pica la control, intreaba: «Ce, s-a mutat pamantul?». De cele mai multe ori, nu e vina lor. Ii trimitem sa vina cu masuratori facute, dar unii inteleg, altii nu. Daca i s-a dat titlu pe suprafata de 2 hectare, pentru el inseamna ca atat are, dar daca masori, are mai putin. Zonele in care merge treaba fara probleme sunt exceptii, circa 5% maximum, pe toata tara”, a explicat Laurean Mateescu, specialist APIA.

Fermierii pagubiti trebuie sa actioneze in judecata primaria si sa ceara despagubiri
Conform legislatiei in vigoare, beneficiarul subventiilor poate fi sanctionat de APIA, care se intoarce impotriva lui si nu impotriva primariei care trebuia sa rezolve problema, desi ea este cea vinovata. Beneficiarul va trebui apoi sa actioneze in judecata primaria si sa ceara despagubiri pentru toate problemele create de neconcordantele din acte.

Dar cei mai multi fermieri nu-si cunosc drepturile si nici obligatiile. „Avem un milion de fermieri, dintre care peste 850.000 sunt cu unu-doua hectare, dintre care peste 80% sunt peste 60 de ani, unii peste 80 de ani, chiar analfabeti. Noi facem munca in plus, pentru ca altfel nu s-ar fi putut da subventiile”, mai spune specialistul.

Practic, statul il prejudiciaza pe fermier de cinci ori: administratia locala nu-i rezolva problema legata de suprafata pe care o detine in acte; nu-l despagubeste; APIA ii cere banii inapoi si il da in judecata; iar la final, fermierul da banii inapoi, platind si amenda contraventionala, si cheltuieli de judecata, sau primeste chiar pedeapsa la inchisoare cu suspendare.

Raspunsul ministrului agriculturii
Problem fermierilor ”loviti” de supradeclarare este in prezent analizata la cel mai inalt nivel, respectiv in Guvernul Romaniei unde, prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, se cauta o solutie. Va asigur ca vor fi oameni care vor fi trasi la raspundere, promit solemn. Nu este normal ca fermierul sa plateasca pentru neglijentele unora, afirma Achim Irimescu, ministrul Agriculturii. „De multe ori nu s-au masurat corect terenurile. Chiar daca exista cadastru, nu corespund hartile de la administratia locala cu cele de la APIA si ambele cu cele din sistemul electronic”, a explicat ministrul.

Sursa: Juranul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top