Lista finantarilor nerambursabile din acest an

bani_luati.jpg

euro2016 aduce o serie de finantari nerambursabile, cuprinse intre 10.000 si 200.000 de euro pentru infiintarea sau dezvoltarea unor activitati economice diverse. Cofinantarea proprie din partea beneficiarului nu este intotdeauna solicitata, astfel ca va puteti realiza proiectul doar cu ajutorul fondurilor nerambursabile.

1. Programul Operational Regional
Deschidere estimata: Luna Ianuarie 2016.
Finantari pentru start-up-uri: nu.

Acest program va fi deschis la inceputul anului, in cursul lunii ianuarie cu o linie de finantare destinata microintreprinderilor.

Prin intermediul acestei linii de finantare, beneficiarii vor avea la dispozitie o finantare nerambursabila cuprinsa intre 25.000 si 200.000 de euro, in intregime nerambursabila. Solicitantii vor suporta doar cheltuielile neeligibile, atunci cand acestea intervin in cadrul proiectului (comisioane, impozite, taxe, mijloace de transport, utilaje second-hand).

Conditii de eligibilitate cerute:
•    Firma trebuie sa aiba cel putin un an fiscal integral, incheiat cu bilant contabil;
•    Beneficiarii trebuie sa fie din categoria microintreprinderilor, cu cel putin un angajat cu norma intreaga, dar nu mai mult de noua angajati si cu o cifra de afaceri de pana la doua milioane de euro;
•    Proiectul trebuie realizat in spatiul urban;
•    Valoarea proiectului trebuie sa fie cuprinsa intre aproximativ 100.000 de lei si 3.000.000 de lei;
•    Ajutorul acordat este cuprins intre 25.000 de euro si 200.000 de euro. In cazul in care valoarea proiectului este mai mare, diferenta este suportata de beneficiar din fonduri proprii;
•    Domeniile de activitate acceptate sunt numeroase, avand prioritate activatile de productie;
•   Locul de implementare al proiectului nu trebuie sa fie in Bucuresti – Ilfov, considerata o regiune dezvoltata, ci in celelalte orase ale tarii.
 
2. Programul National de Dezvoltare Rurala
Deschidere estimata: Luna Martie 2016.
Finantari pentru start-up-uri: da.

PNDR va deschide, la fel ca si in 2015, un numar de 6 linii de finantare interesante pentru beneficiarii privati, doua dintre acestea fiind destinate activitatilor economice, altele decat agricultura, realizate in mediul rural.

Masura 6.2 Infiintarea de activitati neagricole in zonele rurale
Dupa cum ii spune si numele, aceasta masura este destinata infiintarii unor activitati economice in spatiul rural.
Conditii de eligibilitate cerute:
•    Activitatea desfasurata nu trebuie sa fie din sfera agriculturii;
•    Au prioritate activitatile turistice, mestesugaresti, sau de productie;
•    Ajutorul nerambursabil este de 50.000 de euro pentru servicii, sau 70.000 de euro pentru activitati de productie;
•    Nu se solicita contributie privata;
•    Orice cheltuiala considerata de beneficiar necesara pentru implementarea proiectului este acceptata ca o cheltuiala eligibila (inclusiv plata utilitatilor, achizitia materiei prime etc).

Masura 6.4 Crearea si dezvoltarea de activitati neagricole
La fel ca si in cazul masurii 6.2, sunt acceptate toate activitatile desfasurate in spatiul rural, cu exceptia agriculturii. Pentru siguranta, puteti verifica lista codurilor CAEN eligibile, disponibilape site-ul www.afir.info.

Deosebiri fata de masura 6.2:
•    Ajutorul financiar nerambursabil este de 70% in cazul serviciilor sau 90% in cazul activitatilor de productie, dar nu mai mult de 200.000 de euro;
•    Cheltuielile eligibile sunt bine definite in Ghidul Solicitantului, fiind acceptate in special construirea de cladiri, achizitia de echipamente noi, procurarea de softuri necesare;
•    Beneficiaza de sanse sporite la finantare infrastructura turistica realizata in zonele cu potential ridicat.

3. Programul Operational Capital Uman
Deschidere estimata: prima jumatate a anului 2016.

Acest program va aduce oportunitati de finantare foarte atractive, pentru o gama variata de beneficiari eligibili. Totusi, in cele ce urmeaza va fi prezentat programul „Romania Creativa”, ce acorda microfinantari de pana la 25.000 de euro somerilor, persoanelor inactive, dar si salariatilor care vor sa devina antreprenori in industrii creative, precum: mestesuguri, industria publicitara, crearea si dezvoltarea de software, productia de jucarii, arhitectura, moda.

Nu se vor acorda finantari nerambursabile pentru firmele crate in Bucuresti – Ilfov. Beneficiarul va trebui sa-si inregistreze si sa-si demareze investitia in celelalte 7 regiuni ale tarii.

Pentru a primi finantare nerambursabila, trebuie sa parcurgi trei etape:
•    In prima etapa, va trebui sa urmezi un program de educatie antreprenoriala, care sa te pregateasca pentru deschiderea si operarea societatii in conditii optime;
•   Etapa a doua este rezervata pregatirii planului de afaceri si sustinerea lui in cadrul unei comisii de evaluare;
•    Etapa finala permite solicitantilor cu planuri de afaceri viabile sa-si deschida firmele si sa porneasca activitatea descrisa in proiect. Este momentul in care va trebui sa creezi si locuri de munca, pe care le vei pastra o perioada de timp mentionata in Ghid.

Proiectele nu vor putea fi depuse de viitorii antreprenori in mod direct, ci vor fi derulate prin intermediul unui Administrator de grant (ONG sau Institutie publica, cel mai probabil).

4. Finantari Nationale
Liniile de finantare din fonduri nationale vor fi derulate prin intermediul www.aippimm.ro, ca si in anul anterior. Nu este estimata o data pentru deschiderea acestora, insa este de asteptat ca acest lucru sa se intample in a doua jumatate a anului.

Mai mult, finantarile nationale nu au o programare multianuala, ca in cazul finantarilor din fonduri europene, ci beneficiaza de fonduri alocate conform Bugetului de Stat, ceea ce le face vulnerabile unor eventuale rectificari.

Bugetul anuntat pentru anul 2016 este de aproximativ 160 de milioane de lei, suma ce va fi alocata prin intermediul unui numar de zece programe de finantare a afacerilor mici si mijlocii. Dintre aceste zece programe, trei sunt noi, urmand a fi deschise pentru prima data in acest an.

Cele mai interesante linii de finantare sunt:
a.Finantari acordate prin intermediul SRL-D, deschise de intreprinzatori debutanti
•    Ajutorul nerambursabil este de 50% din valoarea investitiei, dar nu mai mult de 10.000 de euro;
•    Prin implementarea programului in anul 2015 au fost acceptate pentru finantare 580 de proiecte;
•    Bugetul estimat pentru anul 2016 este de 22,7 milioane de lei;
•    Cu putine exceptii (agricultura, pescuit etc), toate activitatile sunt eligibile.

b. Finantari pentru activitati START
•    Ajutorul nerambursabil este de 90% din valoarea investitiei, dar nu mai mult de 120.000 de lei;
•    Pentru a putea depune proiecte in cadrul acestui program, societatile comerciale trebuie sa nu aiba mai mult de doi ani de la data inregistrarii la Registrul Comertului;
•    Prin implementarea programului in anul 2015 au fost acceptate pentru finantare 580 de proiecte;
•    Bugetul estimat pentru anul 2016 este de 17 milioane de lei;
•    Cu putine exceptii (agricultura, pescuit etc), toate activitatile sunt eligibile.

c. Programul Comert
•    Ajutorul nerambursabil este de 90% din valoarea investitiei;
•    Pentru a putea depune proiecte in cadrul acestui program, societatile comerciale trebuie sa nu aiba mai putin de doi ani de la data inregistrarii la Registrul Comertului;
•    Este singurul program care acorda finantare nerambursabila care sprijina activitatile de comert, acestea fiind neeligibile in cadrul tuturor celorlalte programe europene sau nationale.

d. Finantari pentru Femei Manager
Programul ofera femeilor antreprenor un ajutor financiar de maximum 50.000 de lei, reprezentand 90% din investitii. Diferenta de 10% trebuie sa fie acoperita din fonduri proprii ale beneficiarelor.
In anul 2015 au fost selectate doar 21 de proiecte dintr-un numar de 219 depuse, ca urmare a bugetului insuficient.

e. Programul national multianual de microindustrializare
Acest program nou are alocat prin intermediul Bugetului de Stat pe 2016 suma de 60,89 milioane de lei. Din informatiile disponibile la momentul redactarii acestui Ghid practic de finantare, in acest program intreprinderile mici si mijlocii (IMM) ar urma sa primeasca ajutoare financiare nerambursabile de la stat de pana la 250.000 de lei, reprezentand 90% din valoarea investitiei pe care vor trebui sa o faca.
Prin Program ar urma sa se finanteze cheltuielile de formare profesionala a angajatilor noi (cursuri sau formare la locul de munca) si de implementare a unor planurilor de investitii depuse de firme. Investititiile pot consta, de exemplu, in achizitionarea de utilaje, autoutilitare, echipament IT ori realizarea unui site de prezentare a firmei.
Fabricile pot activa in mai multe sectoare, de la industrie alimentara, confectii, pana la fabricarea masinilor.

f. Programul national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural Acest nou program are alocat un buget total de 25,9 milioane de lei in anul 2016. In program pot intra microintreprinderile, IMM-urile, persoanele fizice autorizate (PFA) inregistrate la Registrul Comertului de cel mult un an la data cererii ajutorului. O alta conditie importanta este ca societatea sa aiba sediul in mediul rural si tot la sate sa-si desfasoare activitatea.

Prin program, antreprenorii de la sate pot sa primeasca un ajutor de la stat de pana la 50.000 de lei, reprezentand 90% din investitia pe care trebuie sa o faca acestia. La aceasta suma, beneficiarul ar trebui sa asigure aproximativ 5.555 de lei, reprezentand 10% din investitia obligatorie.

Banii vor putea fi investiti in echipamente IT, birotica, utilaje, autoutilitare, crearea unui site de prezentare, servicii de promovare, cursuri de antreprenoriat, consultanta etc.

Sursa: Avocatnet.ro

17 thoughts on “Lista finantarilor nerambursabile din acest an”

 1. andrei spune:

  buna ziua o mica nelamurire ma ajuta cineva?in 2007 am accesat un proiect si nu mia fost aprobat foduri nerambusabile agricultura.anul asta asi vrea sa inerc din nou si multe persoane imi zic ca dac am accesat odata nu mai pot?dar nu inteleg de ce?doar nu mia fost aprobat

 2. Cine ne poate îndruma în accesarea fondurilor? Am încercat să accesam pe cont propriu dar nu am reușit,.. Am încercat și cu agenții.. Dar tote s-au dovedit a fi cu gândul la înșelătorie nu la o reușită pentru ambele parti…

 3. Jo spune:

  Buna ziua,
  Daca firma este inregistrata in 2005, dar in oct 2014 s-au schimbat asociatii si domeniul de activitate, se incadreaza pt solicitare?
  Multumesc

 4. Irina spune:

  Buna ziua, Masura 6.2 si 6.4 intrebare: firma daca are mai mult de 5 ani insa in domeniul serviciilor, comertului iar in acest an introduc si ramura de producere, este posibila participarea la program?
  Ma intereseaza proiectul StartUp.
  Multumesc!

 5. Gheorghe spune:

  Sunt Intreprindere Individuala cu sediul si activitate in mediul rural,si vreau sa accesez un proiect cu fonduri nerambursabile pentru o linie de fabricare a brichetelor si peletilor pentru foc.
  Va rog sa-mi spuneti daca ma incadrez cumva in sectiunea activitati de neagricole.
  Multumesc.

  1. Balici Mihai spune:

   da, puteti accesa fie programul submasura 6.2 , daca activitartea dvs actuala nu are legatura cu aceasta noua activitate dorita si puteti primi pana la 70.000 de euro cu 70% avans si rtestul dupa 2-3 ani sau submasura 6.4 unde puteti primi pana la 200.000 de euro cu 10% cofinantare
   Mai exista un program foarte bun de 125.000 de lei nerambursabil cu 10 % cofinatare proprie ,prigram guvernamental , dar sa aveti sub 5 ani vechime
   Balici Mihai [email protected]

   1. Gheorghe spune:

    Referitor la ultima varianta a programului de 125000 lei nerambursabil,unde am sub 5 ani de activitate,si vreau sa aflu care sunt conditiile.
    Multumesc.

 6. Doru spune:

  Este bătaie mare iar acei monopolisti, profitori secte ca rotary vor să acapareze piața si să se interpună cu ideile lor ca si preoții. Stiți ce se spune că să nu facem ce face popa si numai ce zice. Arată ei calea. Alfel nu se poate. Se vor divide si coaliza ca să capete tot aceasta este secretul lor de îmbogățire, presupusa rețetă la care particip si eu acum în mod voit să o îndeplinesc prin expunere. Vor emigra marile firme de servicii ca si tumorile, bubele ce se coc spre periferia Ilfovului, exact cum se cere în proiectul respectiv național de țară ca să se dezvolte acolo, si vor beneficia de protecția primarilor viitorii corupți pentru că tentația e mare iar televiziuni ca b1 ori antena televiziune care rulează în milițiile din țară ne va da senzația că se va face dreptate. Complicăciuni, si spălări de creeier într-un cuvânt, păcăleli si bani blestemați nemunciți sau munciți puțin.

 7. GETA DOBROTA spune:

  Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ce finantari guvernamentale sau europene sunt pentru tineri in zona Buc -Ilfov, ne intereseaza sa deschidem un salon de infrumusetare. Va multumesc.

 8. vladescu spune:

  buna ziua,

  intentionez sa deschid un centru de limbi straine si ateliere vocationale. exista un program de finantare prin care ar putea fi finantata o astfel de afacere? precizez ca nu am infiintata o societate

  Multumesc

 9. Balici Mihai spune:

  In cadrul capitolului FINANTARI NATIONALE ati inscris la pct f Programul national multianual pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii in mediul rural
  Acest program a fost propus in anul 2014 de catre fostul ministru JIANU , unul din cei mai buni ministri pentru IMM , dar inca nu a aparut pe site-ul http://www.aippimm.ro
  Acest program va fi inclus in mod cert in anul2016???
  va multumesc

 10. Lucian spune:

  Care sunt pasii pentru a aplica pentru aceste fonduri
  proiecte in IT sunt acceptate?

  Multumesc

 11. Boca Mihăilă spune:

  Bunăziua, doresc finantare pentru serviciu transport persoane , achiziție mașină pentru maxi taxi nouă sau secând . vă mulțumesc

  1. Angel spune:

   Si aveti impresia ca un comentariu pe un site web vă va da o masina? Pe ce lume traiti domnule Boca?

 12. Irina spune:

  Si acest an pare a fi destul de darnic in proiecte!

  1. Doru spune:

   Ai pus si tu bot. N-auzi fură tot ong-urile adică tot țara societatea banii, fură pentru handicapații lor, partide politice etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.