Finantare de 28 de milioane de euro, prin granturile norvegiene pentru eficienta energetica si cercetare

cercetare2.jpg

cercetare2Alte doua noi programe, prin care Romania va atrage granturi SEE, au fost semnate la sfarsitul saptamanii trecute de catre ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Cele doua programe sunt “Eficienta energetica” si “Cercetare in sectoarele prioritare”, iar valoarea cumulata a granturilor este de 28 milioane de euro.

Prin programul “Cercetare in sectoarele prioritare” sunt alocate Romaniei fonduri nerambursabile in valoare de 20 milioane de euro. Finantarile vor fi utilizate pentru implementarea de proiecte in urmatoarele domenii prioritare: stiinte sociale si umaniste, energie regenerabila, sanatate si alimentatie sanatoasa, managementul protectiei mediului. Programul este implementat de catre Ministerul Educatiei Nationale, cu sprijinul Agentiei de Implementare – Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii.

In acelasi timp, prin programul “Eficienta energetica” sunt alocate Romaniei granturi in valoare de 8 milioane de euro. Prin acest program vor fi finantate proiecte care vizeaza imbunatatirea eficientei energetice in industrie. Programul va fi implementat de catre Ministerul Economiei, care va lansa cererea de aplicatii dedicata exclusiv IMM-urilor.

Astfel, pana in prezent, au fost semnate 17 din cele 22 programe prin care Romania beneficiaza de granturi SEE si norvegiene. Valoarea finantarilor nerambursabile alocate Romaniei in perioada 2009-2014 este de aproximativ 306 milioane de euro. Aceste finantari vor sustine implementarea de proiecte in domenii precum justitie si afaceri interne, protectia mediului, cercetare, sanatate, cultura, societate civila si imbunatatirea conditiilor sociale pentru populatia roma.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.