Finantare din fonduri europene pentru imbunatatirea transportului de gaze naturale

Bani-pixabay.jpg

Doamna Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene si domnul Ion Sterian, presedintele Transgaz, au semnat, astazi, contractul pentru finantarea unui proiect de 152 milioane euro (46 mil. fonduri europene), prin Programul Operational Infrastructura Mare.

Proiectul prevede dezvoltarea capacitatii de transport a gazelor naturale in zona de Nord-Est a Romaniei si asigura capacitatea de transport a gazelor naturale dinspre Romania spre Republica Moldova, prin conducta de interconectare Iasi – Ungheni.

Odata cu implementarea acestuia, vor fi facute urmatoarele investitii in 31 localitati din judetele Bacau, Neamt si Iasi:

  • doua tronsoane de conducta pe directia Onesti – Gheraesti – Letcani, de 165,15 km;
  • doua staţii de comprimare ce vor asigura presiunea necesara transportului gazelor naturale spre zonele de consum. Vor fi amplasate in Onesti, jud. Bacau si Gheraesti, jud. Neamt;
  • elemente de siguranta si protectie a conductei;
  • un sistem de comanda si achizitie date.

In urma implementarii proiectului, toti jucatorii de pe piata gazelor naturale vor avea la dispozitie, in mod nediscriminatoriu, un culoar de transport cu caracteristici tehnice adaptate. De asemenea, vor putea fi asigurate servicii de transport gaze in conditii de alimentare de urgenta, respectiv in situatia in care este sistata sau intrerupta alimentarea cu gaze din Rusia se pot asigura in orice moment volumele de gaze convenite cu Republica Moldova de 1,5 miliarde mc/an – 2,2 miliarde mc/an.

Asigurarea fluxului de gaze se va face din doua directii, astfel:

1. Pe traseul Isaccea – sendreni – Onesti vor putea fi transportate atat gaze din import din Federatia Rusa, cat si din potentialele surse off-shore din Marea Neagra;
2. Pe traseul Coroi – Onesti vor putea fi transportate gaze ce provin din exploatarile din centrul tarii din import, prin punctul de interconectare Mediesu Aurit (cu tranzit peste Ucraina), respectiv punctul de interconectare Csanadpalota – Ungaria, cu provenienta din alte surse ale UE.

Lucrarile finantate prin contractul „Dezvoltari ale sistemului national de transport in zona de Nord – Est a Romaniei in scopul imbunatatirii aprovizionarii cu gaze naturale a zonei precum si a asigurarii capacitatilor de transport spre Republica Moldova” vor fi finalizate in 2019.

Sursa: fonduri-ue.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.