Comisia Europeana a publicat, in 22 noiembrie, o comunicare privind modul in care Planul de investitii pentru Europa – Planul Juncker – a contribuit la readucerea investitiilor la un nivel sustenabil in Europa. Pâna in prezent au fost mobilizate investitii in valoare de 360 de miliarde euro, dintre care doua treimi provin din resurse private.
Vicepresedintele Comisiei responsabil pentru locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate, Jyrki Katainen, a declarat: „Planul de investitii a schimbat regulile jocului. Dupa patru ani, aceasta abordare noua si unica privind mobilizarea investitiilor private spre binele public a generat o finantare proaspata in valoare de 360 de miliarde EUR pentru economie. De asemenea, am ajutat la demararea unor proiecte inovatoare si am imbunatatit mediul de investitii din Europa. in urmatorul buget pe termen lung al UE, dorim sa mentinem aceasta dinamica favorabila si sa ne asiguram ca modelul de succes al Planului de investitii va deveni noul standard european pentru sprijinul in favoarea investitiilor.”
Planul de investitii a depasit obiectivul si asteptarile sale initiale. Datorita sprijinului acordat prin Fondul european pentru investitii strategice (FEIS), se preconizeaza ca 850.000 de intreprinderi mici si mijlocii vor beneficia de ameliorarea accesului la finantare. Estimarile arata ca FEIS a sprijinit deja peste 750.000 de locuri de munca, fiind preconizata crearea a 1,4 milioane de locuri de munca pâna in 2020, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra a milioane de gospodarii europene. De asemenea, sute de promotori de proiecte au beneficiat de sprijin individualizat gratie a doua inovari importante in acest context, si anume Platforma europeana de consiliere in materie de investitii (link is external), care a tratat deja 860 de cereri, si Portalul european pentru proiecte de investitii, care propune potentialilor investitori un catalog usor accesibil de proiecte mature.
Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania