Comisia Europeana, Directia generala “Piata interna, Industrie, Antreprenoriat si IMM-uri” (DG Grow) a deschis recent o cerere de propuneri de proiecte privind sprijinirea masurilor pentru reducerea somajului în rândul tinerilor si dezvoltarea cooperativelor.
Obiectiv general
Prin urmare, obiectivul general al apelului este de a spori dezvoltarea cooperativelor și de a promova imaginea lor în rândul tinerilor. Acesta urmărește integrarea educației antreprenoriale cooperative atât în învățământul secundar, cât și în învățământul superior și în afara mediului educațional.
Comisia dorește să sprijine proiecte inovatoare în abordarea lor și transnaționale și implementate cu o intenție clară de replicare. Rezultatele ar trebui să fie partajate public și disponibile pentru orice actor interesat de modelul de afaceri cooperativ și formarea antreprenorială.
În special, obiectivele intenționează să stimuleze transferul și dezvoltarea competențelor antreprenoriatului de tip cooperativ în țările UE:
- în cazul în care tradiția cooperatistă este slabă și în care beneficiile oferite de modelul cooperativ nu sunt suficient de bine cunoscute;
- pentru a lupta împotriva șomajului în rândul tinerilor.
Printre acțiunile finanțate:
Acest apel acoperă următoarele subiecte:
Tema 1: Furnizarea de cursuri de formare pilot pentru elevii din învățământul
Tema 2: Ateliere transeuropene pentru schimb de cunoștințe și învățarea de la practicieni („formarea formatorilor”);
Tema 3: Promovarea spiritului antreprenorial al tinerilor pentru a crea cooperative în afara mediului educațional.
Solicitanti eligibili
Entităţi publice şi private cu personalitate juridică – camere de comerţ, agenţii pentru consiliere în afaceri, instituţii de formare/educaţie, autorităti locale, regionale şi naţionale, ONG-uri, organizaţii de cooperative, implicarea organizaţiilor de tineri este puternic încurajată.
Buget si depunere
- 1.950.000 euro; 215.000€ maximum/proiect; până la 90% din totalul costurilor eligibile
- 25 iunie 2019 (orele 17:00 la Bruxelles)
Informații suplimentare:
– Un consorțiu format din cel puțin 3 entități diferite, stabilite în 3 state membre ale UE, este obligatoriu pentru participare.
– Proiectele se implementează pe o perioadă de maximum 18 luni.
– Partenerii nu pot participa decât într-un singur proiect depus la această cerere de propuneri.
– Implementarea proiectului poate să înceapă din ianuarie 2020.
– Comisia se așteaptă să poată finanța până la 3-5 proiecte pentru fiecare temă anunţată.
– Aplicația poate fi redactată în oricare limbă oficială a UE. Dacă redactarea nu se realizează în engleză, o traducere în această limbă va fi necesară pentru evaluare.