Finantele anunta saptamana viitoare suplimentarea plafonului de garantii pentru Prima Casa

Casa-Bani1.jpg

Banii pentru Prima Casa se termina in urmatoarele zile. Reprezentantii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) au declarat ca plafonul de garantii ramas disponibil luni, 3 mai, era de 182 de milioane de lei. Ministerul Finantelor va anunta saptamana viitoare, prin vocea ministrului, felul in care statul va continua sa sprijine programul Prima Casa.

Ritmul rapid de acordare a creditelor ipotecare prin Programul Prima Casa in primele luni ale lui 2016, de frica legii darii in plata, a condus la epuizarea rapida a garantiilor acordade de stat bancilor pentru acest tip de imprumuturi.

Astfel, daca in ceilalti ani, unele banci, ca BCR sau Banca Transilvania, reuseau sa epuizeze plafonul de garantii aferent programului Prima Casa abia in septembrie-octombrie, iar anul trecut nici macar nu a fost epuizat integral, in 2016 intregul plafon de garantii aprobat de stat la FNGCIMM va fi epuizat in luna mai.

Ritmul de acordare a creditelor Prima Casa s-a dublat in 2016
Astfel, conform informatiilor oferite de Fond, solicitarile de garantare primite de FNGCIMM au fost de 7.806 in luna martie, comparativ cu 3.752 in martie 2015. De asemenea, numarul solicitarilor din aprilie 2016 a fost de 6.270 comparativ cu 3.673 in aprilie 2015.

Analizat pe ani, pentru perioada 1 ianuarie–20 aprilie 2015, garantiile acordate de FNGCIMM au fost de 534.865.529 lei, fata de 1.049.992.858 lei in aceasi perioada din 2016.

„Conform evidentelor FNGCIMM, plafonul anului 2016 ramas disponibil, este de peste 182 milioane lei, fonduri care estimam ca vor putea permite acordarea de garantii in cadrul programului pana la inceputul lunii iunie 2016″, spune raspunsul oficial primit ieri la solicitarea economica.net.

Daca impartim fondul ramas la valoarea medie a unei garantii, de circa 28.000 de euro, vom constata ca Fondul mai are bani pentru circa 1.444 credite (calculat la un curs de 4,5 lei).

Alte patru banci participante in cadrul programului Prima Casa au anuntat FNGCIMM ca au epuizat plafoanele de garantii: BRD, Credit Agricole, Banca Transilvania si ING Bank. Fondul spune ca va efectua, in perioda imediat urmatoare, o suplimentare a plafoanelor acestor finantatori prin realocarea garantiilor ramase neutilizate de catre ceilalti finantatori participanti in program, insa redistribuirile nu vor avea valori semnificative.

De altfel, daca cei 182 de milioane de lei vor fi impartiti doar intre bancile care au solicitat suplimentarea plafonului am constata ca banii se epuizeaza imediat, multe din dosare fiind deja aprobate sau pre-aprobate si asteptand doar banii.

Prima Casa merge mai departe!
In conditiile in care putem spune practic ca banii pentru Prima Casa s-au terminat, surse guvernamentale ne-au declarat ca „statul va continua sa sprijine piata. La ora actuala se analizeaza si se gandesc masurile care vor fi luate. Saptamana viitoare la nivel de ministru al Finantelor va exista o declaratie in acest sens. Programul va continua insa intr-un ritm mai normal, nu atat de accelerat ca pana acum”.

Chiar daca bancile comerciale au lasat sa se inteleaga ca din cauza legii darii in plata toata piata creditului se va bloca, iar tinerii nu vor mai putea sa apeleze la programul Prima Casa, reprezentantii guvernamentali spun ca statul nu trebui si nu va avea o iesire brusca din programul Prima Casa, chiar daca nu este firesc ca acest program sa nu mai aiba de acum incolo nici un fel de competitie printre produsele bancare de gen.

Fiind an electoral este de asteptat ca saptamana viitoare sa asistam la o majorare a plafonului de garantare a creditelor in cadrul programului Prima Casa.

Prima Casa ramane singura sansa pentru o persoana cu venituri medii de a-si achiziona o locuinta, in conditiile in care avansul este de 5%, iar dobanda este ROBOR 3M plus doua puncte procentuale. Dupa publicarea in Monitorul Oficial a legii darii in plata, sapte banci, printre care unele mari (BRD, Raiffeisen, Alpha Bank) au anuntat ca vor acorda credite ipotecare in lei doar cu avansuri mari, de pana la 35%.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.