Ce avantaje si dezavantaje aduce noul Cod Civil clientilor bancilor

Cod Civil, banci

Noul Cod Civil, ce va intra in vigoare la 1 octombrie, va influenta considerabil relatia dintre creditori si imprumutati, sustine casa de avocatura Reff & Asociatii, clientii urmand sa beneficieze de drepturi suplimentare, iar bancile vor dispune de instrumente noi pentru flexibilizarea creditarii.

De asemenea, prin noul Cod Civil, o serie de clauze care se regaseau si pana acum in contractele de credit si de garantie primesc o reglementare legala. Totusi, reprezentantii Ref si Asociatii avertizeaza ca anumite reglementari sunt neclare sau incomplete, atragind riscuri de interpretare de natura sa diminueze nivelul de protectie acordat de lege creditorilor garantati.

„Noul Cod Civil are un impact direct asupra termenilor contractuali si interpretarea lor in contractele de credit si garantie. In plus, fata de aspectele teoretice care vor impune o revizuire completa a documentatiei standard de credit si garantii pentru a se asigura validitatea acestora conform noului Cod Civil, va fi interesant de vazut impactul asupra negocierilor comerciale intr-o perioada care oricum nu este una usoara pentru comunitatea bancara”, a declarat, intr-un comunicat, Andrei Burz-Pinzaru, coordonatorul practicii de drept bancar si financiar din cadrul Reff & Asociatii.

La randul sau, Simina Mut, managing associate in cadrul Reff & Asociatii, arata ca atat bancile, cit si imprumutatii trebuie sa analizeze in detaliu impactul noului Cod Civil asupra negocierilor care vor fi in curs la 1 octombrie asupra contractelor de credit in vigoare si garantiilor existente, formalitatilor de publicitate pentru garantii.

Burz-Pinzaru a aratat ca un impact „spectaculos” va aparea in cazul in care creditorii vor implementa instrumentul juridic nou introdus – fiducia.

„Personal, consider ca impactul cel mai spectaculos va aparea in cazul in care creditorii vor implementa instrumentul juridic nou introdus – fiducia, care va permite creditorilor sa utilizeze in scop de garantie echivalentul romanesc al trustului – concept specific mai degraba unor jurisdictii ca Marea Britanie sau SUA. Acest concept nu a fost folosit in mod traditional ca instrument de garantare, dar prezinta caracteristici interesante care il pot transforma dintr-un instrument de management al activelor intr-unul de garantie. Pe de alta parte, utilizarea acestei structuri juridice in scop de garantare este de natura sa creeze probleme comerciale semnificative care cu siguranta nu vor fi bine primite de catre imprumutati”, a mai spus Burz-Pinzaru.

Mai multe detalii: www.ziaruldeiasi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top