Florin Jianu (PTIR): Lipsa de asumare publica in lansarea fondurilor europene are efecte devastatoare la nivelul economiei

fonduri-europene-salarii1.jpg

Lipsa de asumare publica in ceea ce inseamna lansarea fondurilor europene are efecte devastatoare la nivelul economiei, mai ales in ceea ce priveste mentinerea unei cote alarmante a somajului in randul tinerilor, a spus  Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR).

“In acest moment, pentru mediul de afaceri nu este lansata nicio linie din Programul Operational Regional si din Programul Operational Capital Uman desi ne aflam la doi ani si jumatate de la inceputul perioadei programatice 2014-2020. In paralel, in perioada programatica 2007-2013, avem deja, in 2008, lansate si contractate proiecte aferente mai multor Programe Operationale. In prezent, dupa finalizarea primilor doi ani ai perioadei de programare 2014-2020, nu exista un cadru institutional si metodologic care sa permita lansarea de apeluri de proiecte, depunerea proiectelor, contractarea si implementarea acestora”, a precizat Florin Jianu.

Intarzierile in ceea ce priveste gradul de absorbtie a fondurilor europene are ca efect, conform reprezentantilor Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania si PTIR, mentinerea unei rate a somajului alarmante in randul tinerilor, scaderea numarului de firme nou infiintate ca urmare a blocarii surselor de finantare destinate start-up-urilor, intarzierea realizarii de investitii in IMM-uri si limitarea numarului de noi locuri de munca create in cadrul acestora, intarzierea investitiilor in infrastructura. Acest fapt duce si la cresterea ratei somajului in randul personalului care a activat in cadrul echipelor de proiect (se estimeaza ca proiectele au generat in perioada programatica anterioara aproximativ 100.000 de locuri de munca, peste 80% dintre acestea fiind desfiintate datorita lipsei de continuitate a surselor de finantare).

De asemenea, presedintele PTIR apreciaza ca situatia actuala va conduce la scaderea incasarilor la bugetul de stat ca urmare a finalizarii proiectelor — contributii salariale, impozite, TVA, dar si la cresterea presiunii asupra bugetului, deoarece cea mai mare parte a expertilor implicati in proiecte nu mai reprezinta o sursa de venit pentru buget, ci devin o povara financiara (aproximativ 90% dintre angajatii organizatiilor contactate de PTIR au devenit someri).

“Ne exprimam intreaga disponibilitate de a furniza expertiza proprie in scopul identificarii si implementarii de solutii detaliate referitoare la problemele semnalate. Consideram ca un parteneriat public-privat responsabil constituie singura optiune pentru a depasi impasul evident in care se afla Romania in domeniul fondurilor europene“, spune Florin Jiuanu.

Mai mult, referitor la POSDRU 2007-2014, Florin Jianu spune ca peste 3.200 de cereri de rambursare depuse de beneficiari, in valoare de aproximativ 16 miliarde lei, echivalentul a 350 milioane euro, sunt inca neplatite. Aceasta afecteaza, conform presedintelui Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania, cash-flow-ul organizatiilor si genereaza dificultati financiare precum intarzieri in plata salariilor si a contributiilor aferente acestora, intarzieri in plata furnizorilor, penalitati de intarziere si penalitati contractuale, acumularea de dobanzi pentru creditele contractate in vederea implementarii proiectelor, fapte care conduc la blocarea activitatii curente a beneficiarilor.

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania si PTIR solicita urgentarea lansarii apelurilor de proiecte aferente perioadei 2014-2020, prezentarea unui calendar clar si asumat al lansarilor de proiecte planificate in anul curent, concomitent cu urgentarea efectuarii platilor aferente cererilor de rambursare depuse in cadrul POSDRU 2007-2013.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.