Studiu: Aproape trei sferturi dintre antreprenorii de startup castiga mai putin de 1.000 euro pe luna

antreprenori.jpg

Aproape trei sferturi dintre antreprenorii de startup castiga mai putin de 1.000 euro pe luna, 38% avand venituri sub 500 euro, se arata intr-un studiu privind startup-urile romanesti, realizat de EY Romania si Impact Hub.

Potrivit studiului, antreprenorul unui startup are intre 25 si 35 de ani, munceste 10 ore pe zi, este la prima initiativa antreprenoriala, castiga sub 1.000 de euro pe luna si merge cel putin o data pe saptamana la un eveniment de networking.

„71% dintre antreprenorii de startup castiga mai putin de 1.000 euro pe luna, 38% avand venituri sub 500 euro. 50% conduc un startup cu mai putin de un an vechime. 54% sunt asociati cu cel putin un cofondator in afacere, iar 61% sunt la prima initiativa antreprenoriala. Orele pe care le muncesc antreprenorii de startup in medie pe zi pentru a creste afacerea este de zece. 64% merg cel putin o data pe saptamana la un eveniment de networking”, se arata in studiu.

Barometrul analizeaza raspunsurile a 301 fondatori ai unei afaceri de tip startup din Romania cu privire la stadiul de dezvoltare a celor cinci piloni EY de sustinere a antreprenoriatului — impozitare si reglementare, acces la finantare, ajutor coordonat, cultura si educatie antreprenoriala.

Majoritatea larga a respondentilor sunt antreprenori in startup, 94% dintre ei fiind fondatori sau actionari. Cele mai multe startup-uri au un singur fondator, dar exista si situatia in care firma a fost fondata de peste 3 antreprenori (5%). Per total, exista mai multe firme care au doi sau mai multi actionari (54%) decat startup-uri cu un singur actionar. Cei mai multi antreprenori aflati la inceput de drum dedica 10 ore afacerii lor in fiecare zi, ceea ce inseamna ca lucreaza cu 21% mai mult decat angajatii cu norma intreaga din Romania. Conform unui studiu Eurofound, angajatii romani au lucrat in anul 2014 cel mai mult dintre angajatii Uniunii Europene, numarul de ore lucrate ajungand la 41 pe saptamana. Desi cei mai multi dedica 10 ore afacerii, 27% dintre antreprenori depasesc limita de zece ore, unii dintre acestia ajungand chiar la 18 ore de munca in fiecare zi„, informeaza studiul citat.

Functia de business cel mai des citata ca fiind cea mai interesanta pentru antreprenori este cea de general manager, urmata de marketing si PR, la celalalt pol aflandu-se functia financiar-contabila si cea de HR (resurse umane).

Antreprenorii din industria IT sunt intr-o mai mica masura la prima initiativa antreprenoriala (48%), cei mai multi (52%) fiind cel putin la a doua initiativa. Educatia este industria in care numarul de startup-uri create de antreprenori debutanti este egal cu cel cu startup-uri ale antreprenorilor maturi. Cele mai multe startup-uri de antreprenori debutanti se afla in industriile creative (71%).

Studiul are la baza un chestionar facut in perioada 2 septembrie — 15 decembrie 2015.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top