Trecerea la impozitul pe gospodarii de la 1 ianuarie 2018 va insemna o lipsa de 30 de miliarde de lei la bugetul statului pentru anul urmator, ca urmare a faptului ca, timp de aproape un an si jumatate, statul nu va incasa niciun ban din impozitele pe venituri, a declarat, joi, Florin Jianu, reprezentantul Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) si fost ministru pentru Mediul de Afaceri.
‘Daca acest impozit va fi introdus in 2018, trebuie sa avem in vedere ca obligatia declararii de catre persoanele fizice a cuantumului de plata catre stat va fi facuta abia in anul 2019 pana in 25 mai, deci aproape un an si jumatate nu vor exista incasari privind impozitul pe salarii la bugetul de stat. Daca ne raportam la sumele incasate in acest moment la impozitele din salarii, acestea se ridica la 27,7 miliarde de lei anul trecut, adica 12,4% din totalul incasarilor la buget’, a declarat Jianu.
Potrivit acestuia, proiectiile Guvernului arata ca in acest an se va ajunge la 30 de miliarde de lei, suma care, anul viitor, nu va fi incasata la buget.
‘Trebuie sa adaugam inca 4 miliarde de lei, reprezentand costurile cu acei consultanti fiscali. S-a declarat ca vor fi 35.000 de consultanti fiscali platiti cu 10.000 de lei fiecare, deci avem un cost de aproape 4,2 miliarde de lei anual, care vor fi efectiv un cost pentru stat’, a subliniat fostul ministru.
In plus, estimarile sale arata ca va exista un minus de aproape 10 miliarde de lei provenit din scaderea de la 16% la 10% a impozitului pe venit.
‘Ceea ce noi solicitam este sa se mentioneze foarte clar impactul. in programul de guvernare se spune ca impactul bugetar este minim, pentru ca se va crea un numar de locuri de munca in urma scaderii impozitului. Noi cerem sa ni se spuna foarte clar de unde este aceasta sursa in venit pentru anul urmator, pentru ca aproape 30 de miliarde de lei vor lipsi, adica mai mult de 12% din veniturile anuale prognozate ale Guvernului vor lipsi in anul 2018’, a aratat Jianu.
Potrivit sursei citate, la toate acestea se va adauga un numar important de executari silite, pentru ca, fara o informare adecvata, romanii nu vor sti cum sa plateasca.
‘Va dau un exemplu din SUA: numai acel ghid de informare privind plata impozitului individual are 102 pagini. in acest moment, noi nu avem un astfel de ghid pentru ce inseamna acest tip de impozit. Noi preconizam ca va fi un numar foarte mare de executari silite. in SUA s-a ajuns de la un formular de patru pagini la inceput la unul de 16-20 de pagini in prezent. Am stat de vorba cu antreprenori din SUA si din Franta si toata lumea se plange de birocratie’, a sustinut reprezentantul CNIPMMR.
In opinia sa, trecerea la acest tip de impozitare necesita o pregatire de cinci ani, timp in care trebuie sa existe o perioada de tranzit pentru ANAF, pentru indrumarea persoanelor fizice, pentru asigurarea numarului de consultanti fiscali si pentru pregatirea acestora. El a subliniat ca 1 ianuarie 2018 nu este nicidecum un termen fezabil.
‘Nu exista o cultura si o traditie a romanului ca timp de un an sa stranga bonurile, sa completeze un formular foarte important, sa puna bani de-o parte, sa isi faca toate calculele privind deducerile si sa plateasca. in plus, acei consultanti fiscali vor fi angajatii statului, nu ca in SUA unde sunt angajati de tine si te ajuta. Noi vorbim de fapt de niste portarei, angajati ai statului, care vor strange impozitele’, a completat Jianu.
Potrivit acestuia, cota unica este cel mai bun model, iar ANAF nu trebuie sa faca altceva decat sa-si eficientizeze colectarea.
Jianu a amintit ca proiectul Guvernului nu a respectat nici principiile de consultanta.
‘Reprezentantii Guvernului au declarat ca impozitul pe gospodarii a fost trimis spre consultare catre Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei. Noi facem parte din aceasta coalitie si la noi nu a ajuns nimic legat de acest impozit pentru un punct de vedere. in al doilea rand, in Consiliul Economic si Social nu a avut loc niciun fel de discutie pe aceasta tema’, a precizat Jianu.
De asemenea, el a atras atentia ca exista obligatia realizarii unei analize de impact si a unui test privind impactul asupra IMM-urilor, ceea nu a fost realizat pana acum.
Sursa: economica.net