Fermierii romani nu vor primi subventiile europene, daca nu depun cererile de plata pana la data de 15 mai, cand se inchid obloanele la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), a declarat, joi, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.
„Cine nu depune cererea pana la data de 15 mai inclusiv, nu primeste subventii. S-au luat toate masurile pentru a-i ajuta pe fermieri sa depuna cererile pana la aceasta data. Sunt oameni la dispozitie, mijloace de transport la dispozitie pentru cei care nu pot ajunge la centrele APIA, iar la APIA se lucreaza si sambata si duminica in aceasta saptamana, dar si in weekend-ul urmator. Sunt zile normale de lucru. Pana la 15 mai, Romania vrea sa depuna toate cererile fara penalitati, pentru ca penalitatile se duc pe fiecare fermier in parte, dar fermierul este al Romaniei. Eu nu vreau sa pierd niciun leu de la Uniunea Europeana. Am introdus reguli, am creat toate conditiile. Sunt oameni in dispozitiv, am dat inginerii de la centrele agricole si se lucreaza de luni pana luni, fara weekend-uri. Repet, 15 mai este ultima zi de depunere. Se inchid obloanele la APIA, au altceva de facut dupa data de 15 mai”, a precizat ministrul Agriculturii.
El a subliniat ca au existat solicitari din partea unor fermieri de a prelungi termenul de depunere, insa raspunsul a fost unul cat se poate de categoric: „Nu admitem sub nicio forma depasirea termenului de 15 mai”.
„Am primit solicitari sa prelungim termenul, pentru ca unii au motivat ca nu stiu sa depuna cererea si isi asteapta copiii care sunt in strainatate. Am spus ca nu admitem sub nicio forma depasirea termenului de 15 mai, pentru ca ministrul Daea vrea sa luam toti banii europeni pentru fermieri, nu cu penalitati. Pentru astfel de situatii am trimis inginerii de la centrele agricole sa-i aduca la APIA si sa-i ajute sa depuna cererile. Inginerii de la directiile agricole sunt repartizati pe fiecare comuna in parte, iar primariile sunt si ele angrenate in sistem”, a subliniat ministrul Agriculturii.
Intrebat daca fermierii nu vor reclama faptul ca exista in regulamentul european un termen de circa trei saptamani, dupa data de 15 mai, in care fermierii puteau depune cererea de plata, dar cu penalitati de 1% pentru fiecare zi de intarziere, seful de la MADR a reiterat ca nu incalca niciun regulament european pentru ca in interiorul statului membru fiecare are dreptul sa ia orice masura, mai ales pentru evitarea penalitatilor.
„In Romania se depun cererile pana pe 15 mai. Este un ordin al ministrului Agriculturii. Dar mai mult: am creat, repet, toate conditiile pentru a fi respectat acest termen, iar fermierii trebuie sa se alinieze, daca vor sa ia banii. Pe semnatura ministrului iau si cererile de plata, iau si banii europeni. in interiorul regulamentului european, eu, ca stat membru, am dreptul sa stabilesc reguli. Cred ca o problema ar fi daca as depasi acest termen, pentru ca suport penalitati de intarziere”, a explicat Daea.
Potrivit sursei citate, in acest an, cererile de plata depuse vor fi mai putine decat in anii trecuti, undeva sub 900.000 de cereri. Cele mai recente date arata ca, pana marti la pranz, fermierii romani au depus peste 652.000 de cereri pentru o suprafata de circa 4 milioane de hectare.
Continuarea articolului: agerpres.ro