FMI: Legea darii in plata nu este bine tintita si ar putea submina stabilitatea financiara

bani.jpg

Autoritatile romane trebuie sa evite masurile care ar putea submina stabilitatea sistemului bancar in conditiile in care recentele decizii destinate sprijinirii debitorilor ar putea submina stabilitatea financiara, predictibilitatea justitiei si avansul creditarii, arata expertii Fondului Monetar International (FMI) intr-un raport elaborat in urma consultarilor cu Romania in baza Articolului IV din Statutul FMI.

Potrivit expertilor institutiei financiare internationale, un risc important pe termen scurt la adresa bilantului bancilor sunt initiativele legislative care permit modificare unilaterala si retroactiva a contractelor, respectiv Legea darii in plata adoptata de Parlament in luna aprilie.

“Sprijinul care este destinat sa fie acordat debitorilor cu probleme nu este bine tintit iar aplicarea retroactiva a legii ar putea afecta bilanturile bancilor, submina drepturile de proprietate privata, predictibilitatea legii si increderea investitorilor si va reduce creditarea. O diminuare a poverii datoriei acordata debitorilor cu probleme ar trebui tintita, inclusiv prin cerinte stricte de eligibilitate, respectand in acelasi timp clauzele din contracte iar orice astfel de mecanisme ar trebui sa fie supuse unor garantii adecvate”, se arata in raportul FMI.

Staff-ul FMI isi exprima, de asemenea, ingrijorarea fata de propunerea conversiei fortate a creditelor in valuta analizata de Parlament, care potrivit expertilor Fondului ar presupune modificarea retroactiva a contractelor. “In acest sens, autoritatile ar trebui sa revizuiasca unele elemente ale legislatiei actuale privind clauzele abuzive pentru a elimina o alta sursa importanta de incertitudine”, subliniaza documentul citat.

Echipa FMI recomanda introducerea elementelor preliminare necesare, de genul infrastructura institutionala sau sistemele operationale, pentru implementarea legii insolventei personale.

Misiunea FMI a realizat evaluarea anuala a economiei romanesti in luna martie a acestui an, la Bucuresti.

Consultarile periodice prevazute de Articolul IV din Statutului Fondului constituie un exercitiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultarilor in baza Articolului IV este examinarea situatiei financiare si economice la nivel national si formularea unor recomandari generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare si economice de urmat pentru asigurarea stabilitatii si a unei evolutii pozitive la nivelul economiei.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.