Fonduri europene 2020 pentru firme: Câte 1,5 milioane-6 milioane Euro pentru investiții, POR 2.2-IMM

Bani-pixabay.jpg

Fondurile europene pentru firmele mici și mijlocii POR 2.2-IMM vor fi ceva mai accesibile decât se prevedea inițial, pentru că Ministerul Lucărilor Publice a scăzut de la 2 milioane de euro la 1,5 milioane de euro pragul minim de finanțare nerambursabilă, pentru firmele mici și mijlicii.

Vorbim despre linia de finanțare Programul Operațional Regional (POR) 2.2-IMM. Inițial, într-un proiect de ghid al solicitantului, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației prevăzuse ca limite de finanțare nerambursabilă minimum 2 milioane de euro și maximum 6 milioane de euro.

Acum, printr-un ordin de minstru publicat joi seara în Monitorul Oficial, pragul de jos a fpst scăzut de la 2 milioane de euro la 1,5 milioane de euro, ceea ce face ca accesul firmelor la finanțare să fie ceva mai ușor, pentru că astfel scade și contribuția proprie minimă a patronului.

„Valoarea finanțării nerambursabile solicitate pentru un proiect este de minimum 1.500.000 euro și maximum 6.000.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb InforEuro, valabil la data lansării apelului de proiecte” – prevede ordinul oficial. Banii vor fi disponibili în aproape toată țara, cu excepția Bucureștiului și a județului Ilfov.

Bugetul total al schemelor de minimis și de ajutoare de stat va fi de 150 de milioane de euro, cu posibilitate de suplimentare ulterioară.

Sprijinul va fi format din:

  • ajutor de minimis, de maximum 200.000 de lei pe proiect, cu intensitate de 100%. Aceasta înseamnă că oentru acești bani firma beneficiară nu va trebui să vină cu aport propriu la cheltuielile eligibile pe partea de ajutor de minimis.
  • ajutor stat regional, în limita a 6 milioane euro, din care se scade ajutorul de minimis.

La ajutorul de stat regional, firma beneficiară trebuie să contribuie, la cheltuielile eligbile pentru această parte de sprijin, cu sume cuprinse între minimum 30% și minimum 55%, în funcție de dimensiunea firmei și regiunea de dezvoltare. Astfel, firmele mici vor contribui mai puțin, iar firmele mijlocii, mai mult. De asemenea, în regiunea Vest, considerată mai bogată, beneficiarii vor veni cu mai mulți bani de acasă.

Condiții pentru firme, la fondurile europene POR 2.2-IMM
Pentru a putea accesa aceste fonduri europene POR 2.2-IMM, firmele va trebui să îndeplinească o serie de condiții cumulate, printre care:

– să fie firme mici sau mijlocii. Pot fi societăți sau societăți cooperative care se încadrează în categoria întreprinderilor mici și mijlocii din mediul urban sau a întreprinderilor mijlocii din mediul rural.
– în cei 2 ani anteriori depunerii cererii de finanțare firmele NU au efectuat o relocare către unitatea în care urmează să aibă loc investiția inițială pentru care se solicită ajutorul și oferă un angajament că nu vor face acest lucru pentru o perioadă de până la 2 ani după finalizarea investiției inițiale pentru care se solicită ajutorul.
– investiția finanțată prin ajutor de stat regional trebuie menținută în regiunea beneficiară pentru o perioadă de cel puțin 3 ani de la finalizarea investițiilor. Această condiție nu împiedică înlocuirea unei instalații sau a unui echipament care a devenit depășit sau a fost distrus în această perioadă, cu condiția ca activitatea economică să fie menținută în regiunea în cauză pentru perioada minimă relevantă.
– să fi desfășurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puțin unui an fiscal integral și să fi înregistrat profit din exploatare (> 0 lei) în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare;
– la data depunerii cererii de finanțare, solicitantul trebuie să aibă deja domeniul/domeniile de activitate eligibil(e) (clasa CAEN), vizat(e) de investiție, înscris(e) ca obiect de activitate, indiferent dacă acesta/acestea reprezintă activitatea principală sau secundară a întreprinderii;
– la data depunerii cererii de finanțare, solicitantul trebuie să aibă deja domeniul/domeniile de activitate eligibil(e) (clasa CAEN), vizat(e) de investiție, autorizat(e) la sediul (principal sau secundar) identificat ca loc de implementare a proiectului, cu excepția situației în care investiția pentru care se solicită finanțare presupune înființarea unui sediu secundar (punct de lucru) ori activarea într-un nou domeniu de activitate (clasa CAEN) ca urmare a realizării investiției.
– la depunerea cererii de finanțare, solicitantul trebuie să aibă deja locul de implementare a proiectului înregistrat ca sediu principal sau secundar (punct de lucru), cu excepția cazului în care prin cererea de finanțare se propune înființarea unui sediu secundar (punct de lucru) ca urmare a realizării investiției;
proiectul trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, investiții în active corporale. Este opțională includerea în proiect a investițiilor în active necorporale… Mai multe detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top