Fonduri europene de peste jumatate de miliard de euro, pentru proiecte de integrare profesionala a somerilor si a tinerilor NEETs

M_Nica_MD.jpg

Autoritatea de Management pentru Programul Operational Capital Uman (AM POCU), din cadrul MDRAPFE, a lansat cinci ghiduri de finantare in valoare totala de 551 mil. euro, pentru proiecte care vizeaza reducerea somajului si cresterea ocuparii, in special in rândul tinerilor.

”Este cel mai mare pachet de masuri finantat din fonduri europene destinat somerilor, inclusiv tinerilor NEETs, si imbunatatirii situatiei de pe piata muncii din România. Sprijinim in acelasi timp si angajatorii si pe cei care doresc sa-si gaseasca un loc de munca, oferind stimulente care sa-i puna in valoare pe tineri, o resursa valoroasa a României”, a afirmat ministrul Marius Nica.

Cele cinci apeluri de proiecte, cu finantare din Programul Operational Capital Uman (POCU), vizeaza insertia in piata muncii pe de o parte a tinerilor NEETs (persoane intre 16 si 24 de ani care nu au loc de munca, nu urmeaza niciun program educational sau de formare), pe de alta parte a celorlalte categorii de someri si persoane inactive.

Cererile de proiecte pentru sprijinirea tinerilor NEETs au o valoare totala de 254 milioane euro, dupa cum urmeaza:

  • 94 mil. euro pentru sprijinirea insertiei pe piata muncii a tinerilor NEETs someri, cu accent pe cei din mediul rural si pe cei apartinând minoritatii roma (”Viitor pentru tineri NEETs II”) din regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Bucuresti-Ilfov;
  • 57 mil. euro pentru sprijinirea insertiei pe piata muncii a tinerilor NEETs someri, cu accent pe cei din mediul rural si pe cei apartinând minoritatii roma (”Viitor pentru tineri NEETs I”) din regiunile Centru, Sud-Est si Sud Muntenia;
  • 103 mil. euro pentru ”Scheme nationale – programe de ucenicie si stagii I pentru tinerii NEETs din regiunile Centru, Sud-Est si Sud Muntenia”.
  • Apelurile care vizeaza celelalte categorii de someri si persoane inactive au o valoare totala de 297 milioane euro, din care:
  • 206 mil. euro pentru ”Scheme nationale – programe de ucenicie si stagii pentru someri si persoane inactive, persoane de etnie roma, persoane din mediul rural”.
  • 91 mil. euro pentru ”Subvenţionarea locurilor de munca si acordarea de prime de mobilitate pentru someri si persoane inactive, persoane de etnie roma, persoane din mediul rural” (prima de incadrare, prima de instalare, prima de relocare, prima de activare).

Pot depune cereri de finantare in cadrul apelurilor Viitor pentru tineri NEETs I si II, incepând cu 15 nov. 2017 si pâna in 17 ian. 2018, furnizori autorizati de formare profesionala a adultilor, furnizori acreditati de servicii specializate pentru stimularea ocuparii, centre autorizate de evaluare si certificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decât cele formale, organizatii sindicale, ONG-uri, intreprinderi sociale de insertie, organizatii de tineret, legal constituite, angajatori, camere de comert si industrie.

Pentru celelalte apeluri de proiecte, organizatia care poate depune cereri de finantare este Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), incepând cu 10 nov. si pâna in 28 dec. 2017 pentru ”Scheme nationale – programe de ucenicie si stagii I pentru tinerii NEETs din regiunile Centru, Sud-Est si Sud Muntenia” respectiv pâna in 30 iulie 2018 in cazul apelurilor ”Scheme nationale – programe de ucenicie si stagii pentru someri si persoane inactive, persoane de etnie roma, persoane din mediul rural” si ”Subvenţionarea locurilor de munca si acordarea de prime de mobilitate pentru someri si persoane inactive, persoane de etnie roma, persoane din mediul rural”.

Sursa: fonduri-ue.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top