Fonduri europene pentru cresterea eficientei energetice la o cladire apartinand Jandarmeriei Romane

Foto-discutii.jpg

In judetul Sibiu se investeste sustinut pentru imbunatatirea eficientei energetice si pentru reducerea consumurilor nejustificate de energie. Astazi, la Alba Iulia, a fost semnat contractul de finantare nerambursabila prin care se atrag fonduri europene pentru reabilitarea cladirii principale a Inspectoratului Judetean de Jandarmi (IJJ) din Sibiu. Prin Axa Prioritara 3 a Programului Operational Regional 2014-2020, Prioritatea de investitii 3.1B, se vor aloca peste 5,6 milioane lei, in valoarea totala, pentru finantarea proiectului ”Cresterea eficientei energetice a pavilionului principal apartinand IJJ Sibiu”.

Astfel, in urma semnarii acestui contract, IJJ Sibiu devine prima unitate din cadrul Jandarmeriei Romane care beneficiaza de fonduri gestionate la nivel regional pentru reabilitare energetica. Contractul a fost semnat la sediul ADR Centru, de catre colonel Costel-Daniel Dogaru, Inspector sef al IJJ Sibiu si Simion Cretu, directorul general ADR Centru, in prezenta Lt-col Marian Brancoveanu, imputernicit Adjunct al Inspectorului General al Jandarmeriei Romane si a Comisarului sef Paul-Vasile Zai, consilier al Ministrului de Interne. Cel putin trei mari beneficii vor aparea in scurt timp de la implementarea proiectului la aceasta unitate, respectiv diminuarea cu cel putin 50% a emisiilor in atmosfera a gazelor cu efect de sera, reducerea consumului anual de energie primara cu cel putin 40% fata de consumul actual si implementarea unui sistem alternativ de producere a energiei din surse regenerabile la UM 0815, care poarta si numele Generalului de brigada ”Mihail Rasty”.

”Cresterea eficientei energetice este o prioritate la nivel european ce sustine dezvoltarea durabila, competitivitatea, economia resurselor de energie si reducerea emisiilor de gaze. Fondurile alocate mediului public pot fi utilizate de orice structura a autoritatilor publice, de administratie sau de structurile descentralizate ale ministerelor si este o premiera sa avem un moment de semnare de contract cu o unitate a M.A.I. Toate proiectele de imbunatatire a eficientei energetice au un rol important pentru protectia mediului si a climei, indirect generand confort si chiar stabilitate economica. Cea mai mare parte a cladirilor unitatilor militare, apartinand Apararii sau Internelor, au fost construite in perioada 1950-1980 si au o performanta energetica slaba, fapt ce determina costuri mari cu energia. Investitiile in infrastructura publica din Regiunea Centru reprezinta o prioritate, acestea asigurand ulterior lucrarilor desfasurarea tuturor activitatilor in conditii cat mai bune, iar militarii care raspund de asigurarea ordinii si linistii publice vor beneficia de conditii de munca de nivel european”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Inca 60 proiecte din Regiunea Centru sunt in prezent in diverse etape de evaluare pe Prioritatea de investitii 3.1 B–Cladiri Publice din cadrul Regio 2014-2020, gradul de acoperire al acestei prioritati, prin sumele solicitate de proiectele ramase in evaluare, fiind de 182% (vezi link http://regio-adrcentru.ro/situatia-proiectelor-depuse-2/). Cu un buget disponibil de 186 milioane lei fonduri nerambursabile gestionate prin ADR Centru, se finanteaza proiecte ce sprijina eficienta energetica si gestionarea inteligenta a energiei, utilizarea energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice.

Sursa: ADR CENTRU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.