Fonduri europene pentru IMM-uri in 2016

Daca ai un proiect de investitii, compania ta este pe crestere si ai nevoie sa iti construiesti o hala noua sau sa extinzi, o pensiune, o clinica acum trebuie sa iti pregatesti proiectul.

2016 este un an in care se deschid majoritatea liniilor de finantare, iar pe unele nu vom mai avea buget si in 2017 si nici in urmatorii 7 ani-exemplu-POR 2.1.

Incepand cu aceasta luna –iulie 2016 cand avem ghid final pentru microintreprinderile din urban si ghiduri consultative pentru investitii in mediul rural trebuie demarata pregatirea proiectelor pentru ca ar fi recomandat sa depunem in primele 2 luni de la deschiderea sesiunii de depunere.

Programul Operational Regional 2.1 este o linie ce acorda 200.000 euro-90% nerambursabil companiilor care vor sa realizeze investitii in mediul urban si pot sa isi asume crearea a minim 5 locuri de munca, precum si alte obligatii pentru a atinge un punctaj minim de 85 puncte , punctaj care le asigura semnarea contractului de finantare. Sesiunea de depunere proiecte se va deschide pe 27 iulie pentru cel putin 2 luni si va avea un buget de circa 240 mil euro.

PNDR 6.2 si 6.4 acorda finantare nerambursabila pentru investitii in mediul rural.

6.2 acorda 50.000 euro-100% nerambursabil pentru servicii-service auto, coafor, salon evenimente si 70.000 euro-100% nerambursabil pentru productie, agroturism, medical.

Se puncteaza tipul de activitate, unele fiind considerate sectoare cu potential de crestere, localizarea intregii activitati in rural.

Pe aceste 2 linii sesiunea de depunere proiecte se va deschide in 25-27 iulie, avand un buget pe ambele linii de circa 160 mil euro.

Pentru a fi siguri ca veti avea un proiect aprobat si il veti implementa cu brio, va recomandam sa fiti atenti la urmatoarele aspecte:
•    Definire corecta a dimensiunii si tipului de afacere pe care vreti sa accesati fonduri, sa fiti siguri ca puteti mentine afacerea timp de 3-5 ani cat dureaza perioada de monitorizare, impreuna cu indicatorii asumati prin contractul de finantare-locuri de munca, profitabilitate etc
•    Alegerea consultantului, bazata pe experienta anterioara, proiectele implementate cu success, recomandari, garantia intocmirii unui proiect correct si complet, stipulate contractual
•    Confirmarea eligibilitatii societatii si proiectului si a punctajului pe linia respectiva, asumarea cerintelor
•    Asigurati suportul in intocmirea proiectului (obtinere 3 oferte,  copii documente firma etc) cat mai rapid posibil pentru a depune proiectul in scurt timp de la deschiderea sesiunii
•    Asigurarea cofinantarii din surse proprii sau atrase –banci, IFN
•    Cititi cu atentie contractul de finantare, este publicat pe toate liniile
•    Respectati cu rigurozitate cerintele pe achizitii publice in implementare
•    In perioada de monitorizare, de 3-5 ani, nu vindeti echipamentele si notificati Autoritatea Contractanta daca schimbati locatia implementarii proiectului.

Mult success!

[email protected]

Roxana Mircea

Roxana Mircea

Sunt de 8 ani consultant fonduri europene si de scheme de ajutor de stat. De asemenea, sunt partener intr-un grup de firme de consultanta si alte servicii – REI FINANCE, REI INTERNATIONAL, REI Facility, Touched Marketing. Ma recomanda proiectele mari gestionate in ultimii 5 ani cu valori de 10, 30, 40 mil euro – acesta de 40 -Fabrica de biscuiti – ETI – Craiova – Schema de Ajutor de Stat. Sunt Presedintele Asociatiei Femeilor din Mediul Rural din Romania, ONG care a derulat diferite proiecte, inclusiv POSDRU pe economie sociala, am creat 50 de locuri de munca pentru persoane defavorizate si pentru studenti si am dus 220 studenti in practica etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top