Fonduri europene: Statul roman nu poate nici acum sa cumpere serviciile privind sistemul informatic pentru platile de miliarde de euro catre fermieri, pe anii urmatori

bank-note-euro-bills-paper-money-63635.jpeg

Statul roman nu poate nici acum sa cumpere serviciile de mentenanta si extindere a sistemului informatic prin care sa se faca platile europene la hectar catre fermieri, in anii urmatori, ca urmare a unor procese in instanta. Statul da insa asigurari ca a „identificat o serie de solutii, prin resursele umane si informatice existente, astfel incat sa compenseze lipsa dezvoltatorului de soft” astfel incat Romania sa primeasca banii de la Uniunea Europeana pentru fermieri.

Vorbim despre sistemul informatic IACS – Integrated Administration and Control System de la Agentia Nationala de Plati si Interventie in Agricultura din subordinea Ministerului Agriculturii.

APIA spune ca a inceput demersurile pentru achizitia de ”Servicii de mentenanta, extindere şi dezvoltare a sistemului informatic al APIA” inca din anul 2016, prin contractarea unui furnizor de servicii auxiliare care sa elaboreze Caietul de sarcini.

Ce mai spune APIA ca s-a petrecut in legatura cu IACS:

  • „Ulterior, in prima jumatate a anului 2017, autoritatea contractanta a intreprins toate demersurile legale in vederea avizarii proiectului de investitii de catre institutiile abilitate ale statului, inclusiv pentru emiterea unei Hotarari de Guvern in acest sens.
  • Pe parcursul evaluarii ofertelor, au fost depuse contestatii de catre 2 operatori economici, una din ele fiind respinsa de catre CNSC, iar cealalta fiind depusa direct in instantele de judecata.
    La data prezentei, cauza de solutionare a contestatiei se afla la Curtea de Apel Bucuresti, in vederea pronuntarii unei solutii definitive, APIA aflandu-se astfel in imposibilitatea de a incheia contractul pana la solutionarea definitiva a contestatiilor.
  • Mentionam faptul ca urmare a dificultatilor intampinate in achizitionarea softului informatic, pentru a continua si implementa modificarile informatice existente la nivelul APIA, modificari rezultate din schimbarile legislatiei comunitare si nationale in vigoare, expertii APIA au identificat o serie de solutii, prin resursele umane si informatice existente, astfel incat sa compenseze lipsa dezvoltatorului de soft”.

In schimb, APIA spune ca pana la aceasta data, au intrat deja in conturile fermierilor suma de 2,488 miliarde euro, reprezentand avans si plata regulara, pentru un numar de 860.390 beneficiari, care au depus cerere de plata in cadrul Campaniei 2017, reprezentand 98,12 % din numarul de fermieri eligibili.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.