Fonduri regionale in valoare de peste 74 milioane de euro pentru decontaminarea ariilor poluate cu petrol din Romania

fonduri-europene-salarii.jpg

fonduri europeneComisia Europeana a aprobat o investitie de 74,3 milioane de euro in cadrul Fondului European de Dezvoltare Regionala, pentru curatarea mai multor arii contaminate cu produse petroliere din diferite judete ale Romaniei.

Datorita acestui proiect, Romania va putea sa isi respecte obligatiile in domeniul protectiei mediului, prin aceasta investitie contribuindu-se la remedierea daunelor severe aduse mediului si la combaterea poluarii. In plus, vor fi reduse riscurile ecologice implicate de poluarea cu astfel de produse.

Toate aceste masuri vor imbunatati considerabil calitatea vietii cetatenilor romani si vor spori siguranta pe termen lung a locuitorilor din zonele aflate in vecinatatea ariilor decontaminate. Pe durata implementarii proiectului vor fi create 30 de locuri de munca.

Comentand asupra deciziei, comisarul european pentru politica regionala Johannes Hahn a declarat: “Acest proiect demonstreaza modul in care fondurile structurale imbunatatesc viata de zi cu zi a cetatenilor prin ameliorarea conditiilor de viata din regiunile si orasele in care locuiesc. Prin reabilitarea ariilor contaminate de-a lungul timpului cu petrol, acest proiect va ameliora standardele de viata si mediu pentru locuitorii Romaniei, aducand beneficii nu numai din punctul de vedere al protectiei mediului la nivel local, ci si al sigurantei persoanelor si, pe termen lung, al dezvoltarii economiei locale“.

Contributia Uniunii Europene va insuma 74,3 milioane de euro dintr-o investitie totala de 119,7 milioane de euro. Ea va fi acoperita prin FEDR in cadrul axei prioritare 2 “Dezvoltarea sistemelor de gestionare integrata a deseurilor si de reabilitare a ariilor contaminate istoric”, ca parte integranta a programului operational de mediu al Romaniei. Proiectul urmeaza a fi implementat pana la sfarsitul anului 2015.

Context:

Proiectul mentionat reprezinta un “proiect major”, investitia totala (inclusiv TVA) ridicandu-se la peste 50 milioane de euro. in acest context, el face obiectul unei decizii specifice a Comisiei Europene, in conditiile in care alte tipuri de proiecte sunt aprobate la nivel national sau regional.

Proiectul prevede aplicarea unor masuri de reabilitare pentru urmatoarele tipuri de arii contaminate:

  • Doljchim, inclusiv actiuni de reabilitare a doua batale de slamuri fosfoamoniacale;
  • Petrobrazi, subdivizat in 2 componente: una dintre acestea acopera gestionarea slamului din incinta rafinariei Petrobrazi (batalele interne), iar cealalta se refera la cele doua batale situate in afara acesteia;
  • Arpechim, subdivizat in 2 componente: una dintre acestea acopera batalele de depozitare a deseurilor de triazina (TRZ) si a celor de acrilonitril (ACN), iar cealalta se refera la reabilitarea iazurilor de decantare a apelor uzate de la Dambovnic si Suseni;
  • o componenta extinsa care acopera 25 de bazine de explorare si productie (E&P), amplasate in 9 judete;
  • o componenta extinsa care acopera 2 depozite de comercializare a produselor petroliere (MKT), amplasate in judetele Braila si Vaslui.

Romaniei i-au fost alocate fonduri in valoare de aproximativ 20 miliarde de euro in cadrul politicii de coeziune, in perioada 2007-2013. Pentru perioada 2014-2020, alocatia Romaniei insumeaza 22,9 miliarde de euro (la preturile actuale).

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.