Fonduri UE: Comisia Europeana a aprobat mutarea a 222 milioane Euro neabsorbiti catre banci comerciale si achizitia de ambulante

corina-cretu-POR.jpg

Romania poate realoca spre credite bancare pentru firme mici si mijlocii si pentru achizitia de ambulante 222 de milioane de euro ramasi necheltuiti in cadrul Programului Operational Regional (POR) 2014-2020, dupa ce Comisia Europeana a aprobat modificarea POR.

Comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, a aprobat miercuri, 17 octombrie, modificarea Programului Operational Regional pentru Romania, a anuntat Comisia.

Modificarile vizeaza adaptarea la contextul socio-economic actual si raspund necesitatii de simplificare a programului – explica executivul comunitar.

“Schimbarile pe care le-am aprobat vin tocmai ca raspuns la nevoia de a ne adapta la realitatile curente si vor ajuta Romania sa utilizeze intr-o mai mare masura fondurile pe care le are alocate. Acestea vor avea un efect benefic in special pentru mediul de afaceri, dar vor sprijini si proiecte ce vizeaza imbunatatirea infrastructurii medicale din intreaga tara”, a declarat comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu.

Doua modificari importante sunt operate:

  • Conform deciziei, vechiul Program Operational „Initiativa pentru IMM-uri” devine parte a Programului Operational Regional, beneficiind de o realocare de peste 150 milioane de euro. Noua axa prioritara 15 din cadrul POR, „Initiativa pentru IMM-uri”, va raspunde cererii tot mai crescute de instrumente financiare garantate de pe piata si va contribui la cresterea competitivitatii IMM-urilor din Romania.
  • Totodata, 72,5 milioane de euro sunt realocate acum catre axa prioritara 8 “Dezvoltarea infrastructurii de sanatate si sociale”, pentru a finanta achizitia de ambulante si echipamente medicale. Aceste investitii vor asigura pe viitor o mai buna gestionare a urgentelor medicale, permitand in acelasi timp accesul egal al populatiei la servicii de asistenta medicala si prim-ajutor.

Aceste modificari au fost solicitate de autoritatile romane intr-un plan mai larg de masuri care urmaresc evitarea riscului de pierdere a 800 de milioane de euro din POR prin dezangajarea sumelor ramase necheltuite pana la finalul anului 2018.

Sursa: Startupcafe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.