Peste 3,6 milioane euro fonduri nerambursabile pentru regenerarea socio-culturală a oraşului Teiuş

Teius.jpg

Fonduri nerambursabile de peste 3,6 milioane de euro se vor investi în oraşul Teiuş printr-un proiect ce vizează regenerarea urbană socio-culturală, prin construirea unui centru expoziţional cu aspect tradiţional românesc şi a unui centru de tineret, precum şi prin execuţia unor lucrări de reabilitare şi modernizare a rigolelor şi trotuarelor şi amenajarea de parcări.

“Este vorba de o nouă iniţiativă locală finanţată în cadrul Programului REGIO, pentru care a fost semnat azi, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, contractul de finanţare, în valoare totală de peste 17 milioane lei. Primarul Mirel Hălălai şi directorul general ADR Centru, Simion Creţu, au semnat acest contract prin care se vor utiliza peste 3,6 milioane euro pentru construirea unui centru expoziţional cu aspect tradiţional românesc, construirea unui centru de tineret, precum şi execuţia unor lucrări de reabilitare şi modernizare a rigolelor şi trotuarelor, dar şi amenajarea de parcări pe strada Decebal”, se arată într-un comunicat remis de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Lucrările se vor finaliza peste trei ani, respectiv în mai 2022, menţionează sursa citată. “Începând de anul trecut am demonstrat că şi oraşul Teiuş poate atrage fonduri europene. În mai puţin de nouă luni am semnat trei contracte de finanţare, dintre care două pentru reabilitarea şi eficientizare energetică a unităţilor de învăţământ din localitatea noastră. Lucrăm la îmbunătăţirea condiţiilor urbane din Teiuş, pentru că oamenii au nevoie de străzi asfaltate, cu apă şi canalizare şi confort în trafic”, a declarat, în momentul semnării acestui contract de finanţare, primarul Mirel Hălălai.

Prin intermediul proiectului se urmăreşte îmbunătăţirea serviciilor cultural-recreative, prin construirea unui muzeu pentru dezvoltarea culturală şi educaţională a oraşului, precum şi construirea unui centru de tineret. Acesta din urmă va avea un bazin de înot şi săli cu funcţiuni diverse: pentru activităţi recreative, de gimnastică, pentru mai multe sporturi, pentru bowling, dar şi o sală de proiecţie şi una multimedia.

De asemenea, la nivelul proiectului se urmăreşte îmbunătăţirea calităţii şi a aspectului infrastructurii publice urbane, prin reabilitarea şi modernizarea unei porţiuni aferente uneia dintre cele mai importante străzi ale oraşului, unde vor fi amenajate rigole, trotuare şi parcări.

Bugetul întregului proiect este de peste 17,1 milioane de lei, din care peste 16,7 milioane de lei, adică mai mult de 3,6 milioane de euro, sunt fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuţia beneficiarului.

“Oraşul Teiuş este unul dintre cele 45 de oraşe mici din Regiunea Centru care au depus proiecte pe Prioritatea de investiţii a Programului REGIO prin care se doreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei. La nivelul Regiunii sunt solicitate peste 720 milioane lei, adică de peste şapte ori mai mult decât suma disponibilă. Este foarte bine că oraşul Teiuş este printre primele care beneficiază de fonduri nerambursabile pe acest domeniu, deoarece va deveni un exemplu pentru felul în care fondurile europene pot schimba în bine faţa unei mici localităţi urbane. (…). Oraşul este pe un trend pozitiv şi investiţiile publice facilitează dezvoltarea mediului privat, în beneficiul întregii comunităţi locale”, a declarat, potrivit comunicatului, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.